Recenze: Knihy pro děti a mládež

Kamarádi z abecedy – unikátní knížka z Hosta

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
pismeno

Litery jsou důležité symboly, které nám otevírají svět vědění i fantazie. Dospělí je vidí jako strohé čáry, tečky a obloučky, které vytvářejí slova a věty. Dětské oči je vnímají jinak. Vidí v nich obrázky. Naštěstí některým dospělým toto vnímání zůstalo z dětských let. Každé písmeno může cosi připomínat – hada, háček, žebřík...



knihaFrantišek Petrák z abecedy vytvořil cirkusové představení – v literách vidí klauny, akrobaty, cirkusové diváky – všechno, co se k cirkusovému stanu a manéži hodí a co k nim patří. Vedle veselých obrázků zprostředkovávajících jednotlivá písmena dětem, které ještě čtenářskou dovednost neovládají a s literami se teprve seznamují, najdeme vtipné verše Radka Malého. Vznikaly podle ilustrací a vytvářejí s nimi jediný celek. Díky nim si dítě vybaví bez potíží písmenkového kamaráda.

To ještě není všechno, vedle „teoretické“ části je hned část „praktická“. Na malé čtenáře čekají úkoly – třeba vybarvit obrázek (A), namalovat dopisní obálku (D), najít cestu labyrintem (G), nakreslit užovku (S). Na toho, kdo se nebude chtít držet pokynů a vytvoří něco úplně jiného, se autoři nebudou zlobit – jen by se asi měly čtenářovy aktivity točit kolem abecedy.

Nová interaktivní knížka Kamarádi z abecedy mne okouzlila. Přesně vede dítě od písmene k písmenu, nemotá mu hlavu tím, že existují litery velké, malé, tištěné, psací. Pěkně mu zprostředkuje jen tištěné verzálky, aby nemělo v hlavě zmatek. Takových neprofesionálních knížek se na trhu najde víc. Jsou také plné úkolů, ale myslím si, že z nich bolí hlava rodiče i jejich potomky a ve finále je všem jedno, jaké písmeno hledají či se učí poznávat.

V tomto ohledu vedou Kamarádi z abecedy děti od A do Zet zodpovědně a vesele. Hravé verše, veselí panáčci a roztodivné úkoly jsou zásadními atributy publikace. Tihle písmenkoví kamarádi prostě nezkazí žádnou legraci. Dokonce i dospělí přestanou vidět litery jen jako systém čar, začnou vnímat jejich grafické kouzlo a možná i vymýšlet, co by takové A mohlo ještě představovat.

Úžasnou, unikátní a ojedinělou knihu vřele doporučuji velkým i malým. Svět fantazie v ní otevírá brány a s radostí vpouští každého dovnitř. Na závěr je nutno ještě prozradit, že na celkové „interaktivní“ koncepci publikace se významně podílel i autor grafické úpravy Martin Pecina.

PS: Neodolala jsem a jako malá jsem si vyhledala v knize litery svého jména JANA – jedna je hezčí druhé a ještě mi díky tomu vznikl malý soubor tří básniček (podruhé jsem A neopakovala), o který se teď s vámi ráda podělím.

J jak háček se tu věsí,
ocásek má ještěří.
Usmívá se: odložte si!
Nikdo mu však nevěří

A jako stříška se tu tyčí
a ukazuje do nebe.
Až bude pršet – už to fičí! –
Jestli nás schová pod sebe?

Není N jako N,
některé má háček!
Jiné nemá ani ten,
zato nosí fráček. 

Knihu Kamarádi z abecedy vydalo nakladatelství Host

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení