Recenze: Knihy pro děti a mládež

Roční období v zemi víl

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
detail

V nakladatelství Egmont vyšla pohádková kniha Roční období v zemi víl. Je dělena do čtyř dílů. První nese název Jarní úklid a napsala jej Gail Hermanová, druhý se jmenuje Táboření s vílami od Lary Bergerové, třetí Zvonilka a nepořádná záhada od Kimberly Morrisové a autorkou čtvrtého je opět Lara Bergenová a připraví pro nás Sněhové překvapení. Na okouzlujících ilustracích se podílel The Disney Storybook Artists.

Hlavní protagonistkou knihy je víla Zvonilka, která spolu s jejími kamarádkami zažije ve Hvězdné roklince dobrodružství od jara do zimy. Dozvíte se, co všechno se jim přihodilo při velkém jarním úklidu, jak vzrušující může být táboření víl v lese, společně se Zvonilkou rovněž vyřešíte nepořádnou záhadu a na závěr vás čeká sněhové překvapení. Poleťte s námi do kouzelného světa víl!

knihaKdyž Zvonilka dorazila do dílny, byla zděšená, jaký je všude nepořádek. A někdo si dokonce odnesl odměrkové lžíce, které tu měla na spravení. Pořád byla zaražená, kdo něco takového mohl udělat. Rozhodla se tedy, že se vydá do kuchyně a ostatní na to upozorní. Jakmile Zvonilka dorazila do kuchyně, našla tam Dulču a ostatní víly cukrářky v pěkném zmatku. Někdo totiž udělal hrozný nepořádek i tady. A zmizely i tři zázvorové placičky. Zvonilka se tedy šla s Julčou podívat i do čajového salonku. Tam se střetly s Prilou a Firou, jak vyděšeně hledí na hromadu nepořádku. I tady někdo řádil a zmizela dokonce stříbrná cukřenka! Zvonilka se s Prilou vydala po stopách rozsypaného cukru.

Došly až do větví Stromového domu k pokojíčku víly Beky. Beky byla jedna z nejlepších Zvonilčiných přítelkyň a měla talent na zvířata. Dveře do ložnice byly otevřené, a tak Prila se Zvonilkou nahlédly dovnitř. A ejhle! Našly tam jak odměrkové lžičky, tak i stříbrnou cukřenku. Zvonilka však věřila, že to Beky neudělala a šly pátrat dál. Zvonilka s Prilou letěly přes Hvězdnou roklinku, až narazily na Beky. Chovala se nějak podivně a vkradla se do výtvarné dílny víly Bes. Sotva vešly dovnitř, spatřily ten nepořádek! A zmizel koláč, který Bes malovala. Zvonilka s Prilou poté konečně objevily Beky v Lilyině zahrádce. Vysvětlily jí, že někdo udělal v celé Hvězdné roklince obrovský nepořádek a že všechny stopy směřují k ní. Beky byla překvapená a pak se rozesmála. Ona totiž sledovala tři malá ježčí mláďata. Beky si s nimi hrála na schovávanou a oni jí utekli. Honila je celé ráno. Víly se jen zeptaly, proč Beky nepožádala o pomoc. Myslela, že to zvládne sama.

Víly společnými silami postavily pro nezbedné ježky malou ohrádku. „Tady si budou pěkně hrát… a ty na mě můžeš dávat v klidu pozor,“ řekla Prila Beky. „Tak!“ spokojeně pronesla Zvonilka. „Vypadá to, že jsme tu nepořádnou záhadu rozluštily!“
(MORRISOVÁ, K: Roční období v zemi víl: Zvonilka a nepořádná záhada. Praha: Egmont, 2012.)

Děti se z reálného světa na chvíli přenesou do kouzelného světa víl. Zažijí s nimi nejedno dobrodružství po dobu všech čtyř ročních období. Od víl se mohou přiučit pomáhat ostatním. Naučí se milovat zvířata, ale i pěstovat květiny. Mohou se také naučit pořádku, i ve světě víl se přece uklízí. Od Dulči, víly s talentem na pečení, se dozví, že je pro ni důležité nosit s sebou věci na pečení, protože by si bez nich nemohla představit nový domov. A že se to při táboření bude hodit, není nejmenších pochyb. Při táboření nebude chybět ani trochu nebezpečí v podobě nejstrašidelnějších příběhů. Děti budou jistě v napětí s vílami, ale dobře vše dopadne. Dokonce víla větrnka Vidia, která neuznává jiné talenty než svůj vlastní, se v závěru knihy napraví. Ptáte se, jak to? Nechte se překvapit v knize Roční období v zemi víl. Děti jistě ocení i překrásné ilustrace od The Disney Storybook Artists, které se opravdu velice vyvedly. Nakladatelství Egmont si za tuto knihu zaslouží obrovskou pochvalu. Kniha nadchne jak malé předškoláky, tak i školáky a jejich rodiče.

Knihu Roční období v zemi víl vydalo nakladatelství Egmont

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení