Recenze: Knihy pro děti a mládež

Mirek a spol.

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Jsou knihy, které jsem si rád četl už jako kluk školou povinný, a k těm dobrým se i rád a často vracím. Jednou jsem si všiml, že mi má kniha ze stolku zmizela. Po nějaké době intenzivního pátrání a vyšetřování, jsem zjistil, že si ji oblíbil i můj mladší syn.


knihaKniha, kterou vám chci představit, skutečně patří mezi ty, které si oblíbily generace malých i velkých čtenářů. Dnes bych rád psal o knize Vojtěcha Steklače Mirek a spol., která poprvé vyšla v roce 1985 v nakladatelství Albatros a byla doplněná ilustracemi Adolfa Borna. Vydání, která vám chci představit, pochází z nakladatelství XYZ a knihu svými ilustracemi doplnil výtvarník, který vystupuje pod pseudonymem Vhrsti.

Kniha Mirek a spol. je volné pokračování ve své době velmi populární série knih o partě kluků z Holešovic. Kluci jsou v tomto dílu již poněkud starší, a tak řeší i jiné problémy než v předchozích částech: Boříkovy lapálie, Pekelná třída, Bohoušek a spol. A i v dalších ohledech je tato kniha odlišná od předchozích částí. Předně příběh má jednu dějovou rovinu, a tudíž se zde nevyskytují jako u předchozích knih o pětici holešovických kamarádů velmi časté dějové odbočky. Kniha ve srovnání s ostatními díly už není tolik humorná. Příběh je vážnější a v současnosti, kdy je téměř polovina manželství rozvedena, i pro mnoho kluků a holek velmi bolestně aktuální. Další odlišností od ostatních knih o Boříkovi a jeho kumpánech je v tom, že děj je dramatičtější a s téměř detektivní zápletkou. Přestože jde především o humoristický román, zároveň umožňuje sledovat problémy dospělých optikou dětské duše a ukazuje i dětský způsob, jak se s těmito problémy vyrovnat.

Kniha, i když je primárně určena dětem, jistě osloví i jejich rodiče, a to z důvodu popsaného výše. Děj vám určitě prozrazovat nechci, jednak bych to nedokázal podat tak mistrně jako Vojtěch Steklač a pak by to byla škoda, neboť tento dětský román stojí za to si přečíst.

Jsou knihy, ke kterým se rád vracím, a proto je mám na nočním stolku a čtu si je před spaním. Jednou jsem si všiml, že mi ze stolku zmizela právě kniha Mirek a spol. Po krátké době intenzivního pátrání a vyšetřování jsem zjistil, že si ji oblíbil i můj mladší syn. Nenápadně jsem jej sledoval, jak vzal knihu ze stolku, položil ji na postel a začal v ní se zaujetím a zalíbením listovat, otáčet s ní a číst si v ní. Sotva mne uviděl, rozzářila se mu očička, šibalsky zapískal a začal s ní upalovat, co mu jeho roční nožičky stačily. Doufám, že až bude umět číst, si ji oblíbí nejen kvůli pěknému formátu, vůni a obrázkům, ale také kvůli jejímu obsahu.

Vojtěch Steklač (21. 10. 1945, Příbram) je českým spisovatelem a překladatelem z němčiny a francouzštiny. Krom dětských románů píše i pro dospělé.

Knihu Mirek a spol. vydalo nakladatelství XYZ

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení