Recenze: Knihy pro děti a mládež

Láska je složitá

1 1 1 1 1 (1 hlas)
k

… v každém věku. Ať je vám sedmnáct nebo sedmdesát. Je-li ta láska nešťastná a bolí, pak nepomůže ani utěšování, ani logika rozumu. Nepomůžou vám dokonce ani kamarádky, nakonec zjistíte, že je od sebe svým způsobem odháníte. O tom všem a ještě něčem víc se přesvědčí hlavní hrdinka knihy pro dívky Nikdy neříkej navždy od Ali Cronin.

 

 

5Sára, sedmnáctiletá hrdinka, je v nejsložitějším období křehkého dospívání. Ale náhle, během letních prázdnin, má pocit, že se všechno mění. Že není jiná než ostatní dívky v jejím věku. Naopak – konečně se jí začne dvořit kluk. Sblíží se a ona konečně přestane být pannou. Za což v očích kamarádek nesmírně stoupne. O svých zážitcích vypráví kamarádkám po návratu do Anglie, ale současně je zklamaná, protože Joe, kluk, do nějž je zamilovaná až po uši, se jí neozývá. Náhle ale dochází ke změně – Joe jí píše a zve ji do Londýna. Sára proto nelení, zalže doma a jede. Jak tohle všechno dopadne? Přijdou rodiče na její podvod?

Jak sami zjistíte, není to jediný problém, který bude muset řešit. Pro Joea je ochotna riskovat prakticky cokoli a jen s vypětím všech sil a podpory přátel si nakonec uvědomí, že jsou důležitější věci než příjemný sex s příjemným klukem. Přátelství jí nikdo nenahradí a jí hrozí, že ztratí všechny, na nichž jí do té doby záleželo. Vzpamatuje se včas?

„Chvíli jsem dumala nad záhadou, proč jsou kluci v telefonování tak nemožní, ale pak jsem se radši začala těšit na víkend. Dva dny na přípravu znamenaly, že si stihnu oholit nohy a rozhodnout se, co na sebe – a možná si dokonce i objednat nějaké nové prádlo. Ne, je každopádně dobře, že Joe nemůže dneska přijet. Vždyť mamka sama navrhla, ať do Londýna jedu až na víkend, no ne?“
Ali Cronin, Nikdy neříkej navždy, Praha 2013, s. 176

Kniha je napsána tak, jak má být, je-li určena pro dospívající dívky. Střídá spisovnou řeč s hovorovými výrazy, někdy to působí až nepatřičně, ale zkuste si někdy poslechnout řeč dívek v autobuse. Na můj vkus je však Sára příliš naivní, hlavní postavy jsou jaksi ploché, bez hloubky, bez vnitřního žáru. Mohu jen upřímně říct, že podle mého názoru anotace předčila knihu samotnou. Ale snad je to jen tím, že jsem dívčí literatuře již odrostla.

Knihu Nikdy neříkej navždy vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení