Recenze: Knihy pro děti a mládež

Výjimečnost je vzácnost

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Petr Horáček vypráví ve své nové knize Husa Líza (v originále Silly Suzy Gosse) o huse, která by chtěla být jiná než ostatní. Chtěla by vynikat ve všech směrech. Jak nakonec dopadne cesta za výjimečností, se nechte překvapit ve snové knize pro děti. Knihu vydalo nakladatelství Portál.

Kniha, jež vypráví o huse, která je stejná jako ostatní, ale touží po výjimečnosti, je dedikována Claire s láskou. Kniha je určena pro nejmenší publikum, ale potěší svými půvabnými obrázky i starší školáky. Děti se tak mohou seznámit s mnoha zvířátky, které by mohly potkat i v zoologické zahradě.

detailHlavní protagonista zvířátkové knihy je husa Líza, která je úplně obyčejná husa jako ostatní. Touží však po tom, aby byla výjimečná, jiná než ostatní. Přirovnává se tak k různým zvířátkům, mimo jiné jmenujme tukana, tučňáka, žirafu, slona či tuleně. Až u lva, krále zvířat, si uvědomí jednu zásadní věc, a to to, že není dobrý nápad vydávat se za někoho jiného, ale je lepší zůstat sám sebou. Je to tak jako v životě. Někteří lidé si rádi nasazují masku cinika, ale hluboko uvnitř jsou úplně jiní, citliví, vnímaví. S přetvářkou, zlobou a nenávistí člověk ani žádná živá bytost daleko nedojde. A to si uvědomí i husa Líza. Podle knihy je někdy lepší být stejná jako ostatní. Ale já se domnívám, že být výjimečná je něco bytostně úžasného. Něčím vybočovat, provokovat, být originální, jedinečná, svá, se svým darem. Pravda, je to mnohdy pozemsky náročné, protože budíte obdiv, zájem a především žárlivost na vaši vlastní bytost.

Husa Líza křičela, natahovala krk a plavala pod vodou, skákala a cákala se a pleskala křídly a utíkala jak nejrychleji mohla, dokud nebyla mezi svými. Právě včas! Někdy je asi lepší být stejná jako ostatní, pomyslela si husa Líza… ale zase ne pořád.
(HORÁČEK, Petr: Husa Líza. Praha: Portál, 2012.)

Knihu Husa Líza vydalo nakladatelství Portál

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení