Recenze: Knihy pro děti a mládež

Ztrácející se studenti a tajný spolek

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Třináctka je nešťastné číslo, ale to neplatí v souvislosti se sérií Upíří deníky. Třináctý díl nese název Ohrožení a stejně jako jeho sourozenci i on byl vydán v nakladatelství Fragment. Autorkou je samozřejmě L. J. Smith a není snad ani nutné dodávat, že se opět jedná o fantasy s upíry v hlavní roli.


knihaElena a její přátelé začnou studovat na univerzitě, která je jen několik hodin autem od jejich rodného Fell´s Church. Spolu s kamarády z řad smrtelníků s ní jedou i její dva nadpřirození, osudoví kluci – upíři Damon a Stefan Salvatorovi. Hned první večer v kampusu dojde k nehodě, kterou odnese jedna ze studentek. Mezi přeživšími se šíří panika. Kdo za útokem stojí? A proč vedoucí studentům tají, co se ve skutečnosti děje?

Příběh je zajímavě popsán hned v několika dějových liniích. Zatímco v předchozích dílech svůj románek prožívala Elena s bratry Salvatorovými a Meredith s Alaricem, teď se štěstí usmálo na plachou Bonnii, jež svou lásku našla hned první den na univerzitě. Další, neméně důležitou linii představuje Mantovo členství v záhadném spolku Vitale, který na univerzitě působil už v době, kdy tu studovali Elenini rodiče. O spolku nikdo nechce mluvit, a kdo o něm získá nějaké podrobnější informace, zemře. V tu chvíli se začíná protínat přítomnost s minulostí a Elena pozná dávného přítele svých rodičů, od kterého se dozví dosud netušené souvislosti. V závěru nesmí chybět bitva mezi oběma skupinami studentů, do které se pochopitelně zapojí také Elena a její parta. Ačkoli boje v předchozích dílech byly děsivé a kruté, v porovnání s tím se o nich v Ohrožení nedá mluvit jinak než jako o bezvýznamných potyčkách. Podle epilogu by se navíc mohlo zdát, že tím příběh nekončí a série bude pokračovat…

Hlavní postavy se od předchozího dílu nijak zásadně nezměnily. Alaric a ostatní, kteří zůstali ve Fell´s Church v hlavním ději, ustoupí do pozadí, aby uvolnili místo nové Meredithině kamarádce a Bonniině lásce nebo Jakešovi – profesorovi historie a příteli Eleniných rodičů. Jako jakési křoví nesmějí chybět další studenti a nejrůznější skupinky, které se na univerzitě vytvořily. Ty, přestože v ději nemají hlavní slovo, nejednou působí poměrně děsivě a nad očekávání nakonec změní situaci.

Ani kulisy se tentokrát přehnaně nemění. Začátek knihy se odehrává ještě ve Fell´s Church, kde L. J. Smith popisuje odjezd hlavních dinů. Od té doby se děj přenáší do areálu univerzity a přilehlého městečka. Přesto však autorka dokáže vymyslet zajímavou zápletku a čtenáře překvapit, ačkoli by se to mohlo zdát skoro nemožné. O překvapení není nouze. Čtenář si myslí, že autorku zná a dokáže ji hravě odhadnout, ale není to tak docela pravda.

Ukázka z knihy:

„Chrisi, prosím tě, vydrž,“ zapřísahal ho Matt. „Už jedou, pomůžou ti.“ Popadl Christophera za ramena, trochu jím zatřásl, ale Christopher už se nehýbal, ani nedýchal.
Zdáli se ozvaly sirény, ale Matt věděl, že sanitka dorazí pozdě.
(Smith, L. J.: Upíří deníky – Ohrožení. Praha: Fragment, 2013, s. 117.)

Knihu Upíří deníky – Ohrožení vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení