Recenze: Knihy pro děti a mládež

Láska na první pohled, podivný úkol a andělé

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Jen málokterá dívka by nechtěla potkat pěkného kluka, kterému se navíc bude líbit taková, jaká je. Tohle štěstí má hrdinka knihy Avena: Skrytá, která byla letos vydána v nakladatelství JOTA. Autorkou je Australanka Marianne Curleyová, jíž už ve zmíněném nakladatelství vyšlo několik knih pro dětské čtenáře.


knihaEbony je celý život zavřená v údolí, kde mají její rodiče usedlost. Až do jejích šestnáctin ji vychovávají doma, ale teď se všechno změní a dívka začne chodit na střední školu jako kdokoli jiný. Spolu s kamarádkou ze sousedství chce vyrazit na diskotéku pro studenty. Celá akce se zdá být dokonale bezpečná, a přesto ji tam rodiče odmítají pustit. Mají o své jediné dítě strach. Dokonce mají svým způsobem pravdu – na diskotéce je pobodán mladík, se kterým se Ebony seznámila před vchodem do klubu.

Zhruba v tomto okamžiku se objevuje druhá dějová linie, kterou vypráví právě pobodaný mladík – Jordan. Po operaci má podivné vidiny; promlouvají k němu dva andělé a objasňují mu, že právě on má pouto s uneseným nebešťanem, žijícím takřka od narození na zemi. Nevěří jim, všechno se odehrává ve snu způsobeném morfiem, tak proč by zrovna on měl hledat ztraceného anděla? Vždyť to přece nemá žádnou logiku! Podobně jako hrdinové netuší, co jim zasahuje do života, i čtenář má nejednou problém se zorientovat.

Ebony ještě donedávna věří, že v údolí žije se svými skutečnými rodiči. Sice jí na některé otázky odmítají odpovědět, ale i přesto by se dalo říct, že spolu mají poměrně hezký vztah. Neovlivní ho však zjištění, že je vlastně adoptovaná? Na rozdíl od ní Jordan ví, kdo jsou jeho rodiče – matka mu zemřela, když mu bylo devět, a otec skončil ve vězení.  Mladík postupně vystřídal několik pěstounských rodin. Někde byl spokojený, jinde se stal nějaký průšvih, a to vše se protíná s přítomností. Možná proto se člověk občas dočte o nějaké záhadné epizodce, která je mu vysvětlena až později, ve vhodný okamžik. Do děje samozřejmě zasahují i některé méně důležité postavy – Ebonini rodiče a kamarádka, z Jordanovy strany to je zase kamarádka Sofie a parťák Danny nebo sociální pracovnice Lillian. Nejde však zapomenout ani na postavy dvou tajemných andělů, kteří Jordana od „úrazu“ začínají provázet.

Kulisy nejsou příliš pestré. Vše začíná na mnohokrát zmíněné diskotéce, odkud se děj přenáší do nemocnice v Jordanově vyprávění, do Ebonina „rodného“ údolí a údolí v sousedství, kde se pokouší najít určité důkazy, které by jí potvrdily, že je skutečně adoptovaná. Na zemském povrchu je také několik méně důležitých míst, ale ta prakticky do děje nezasahují. O to důležitější je místo s názvem Avena, které obývají jen andělé a odkud byl jako dítě jeden z nich unesen. Do jeho osmnáctin je nezbytné ho najít a dopravit zpět.

Přestože má kniha dvě dějové linie, které autorka střídá, takže má čtenář možnost porovnat stejnou událost z pohledu toho či onoho hrdiny, kniha se jen stěží dá nazvat čtivou. Na to, aby si ji čtenář s požitkem vychutnal, musí být skalní příznivec tohoto žánru.

Ukázka z knihy:

Tátovy oči najednou zesmutní. „Neměli jsme na výběr, miláčku.“
Tuhle výmluvu neberu. „Každý má na výběr.“
„To máš pravdu, a my si vybrali, že tě budeme chránit,“ řekne máma.
(…)
„Stálo to v dohodě, kterou jsme podepsali.“
„V adopční smlouvě?“
„Něco takového,“ řekne pomalu.
„Varovali nás, abychom ti neříkali pravdu,“ ozve se táta.
„Takže jsem dítě koupené na černém trhu? Tohle se mi snažíte říct?“
Tohle obvinění ale oba důrazně popřou.
(CURLEYOVÁ, Marianne. Avena: Skrytá. Brno: JOTA, 2013. s. 53.)

Knihu Avena: Skrytá vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení