Recenze: Knihy pro děti a mládež

Příběh fialového dráčka John-Johna

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Kniha Dráček od jezera Titicaca od Hernána Garride-Leccy vypráví příběh o dráčkovi, který žije uprostřed andského pohoří a který je celý fialový a malinko obtloustlý, navíc namísto ohně chrlí mýdlové bubliny. Knihu vydalo nakladatelství Albatros.


knihaKnížka je dedikována pro Maríu-Chloé, která si vysnila John-Johna a pro Davida, Macu, Elisu a Claudii, kteří si vysnili jezero Titicaca. Hlavním protagonistou knihy je docela obyčejný drak John-John, který je však neobyčejný tím, že je celý obtloustlý a fialový a má velice vážný problém: místo plamenů chrlí mýdlové bubliny. Žije v jeskyni u jezera Titicaca, uprostřed andského pohoří na pomezí Peru a Bolívie.

Viskači sídlící v okolí jezera na něj hvízdají: „Nazdárek, John-Johne, boubelatý draku, že ty jsi jediný, kdo z krku vychrlí namísto plamene mýdlové bubliny?“ John-Johna to zrovna dvakrát netěší, ale už se s tím smířil.

Neobvyklé je i jeho borůvkové zbarvení s růžovými kosočtverci. A to pořád není všechno: John-John má docela maličká křidélka, tak maličká, že uletí na deset metrů, než se zase skulí pupkem na zem. Vzlétá tedy jen zřídka.

Jeho nejlepšími přáteli jsou sova Jačamajo (Jačamajo v indiánském jazyce kečua značí „řeka moudrosti“) a puma Pukara. Velmi často si vykládají v noci nejrůznější strašidelné příběhy o přízracích či o zjeveních. Jako jeho nejlepší přátelé se o něj i bojí. Vědí totiž moc dobře, že John-Johnova přítomnost v Jižní Americe je trochu zvláštní a často k jezeru Titicaca zavítají cizinci, aby draka alespoň zahlédli. Mezi cizinci byli často skřítci nebo kouzelníci. Ti hodní mu nosí dárky a ti zlí by z něj rádi udělali novou přísadu do svých zlovolných lektvarů. Proto, když se někdo jeho kamarádům nezamlouvá, tak jej pošlou pryč s tím, že drak se dávno odporoučel.

Jednoho dne se u jezera objevila překrásná smaragdově zbarvená dračice, mrkala dlouhými řasami a šlehaly z ní modravé plameny. Jmenuje se Marina. John-Johnovi přátelé jí napoví, kde ho má hledat: „Nahoře v kopcích je malé jezírko. Podíváš-li se ve směru, odkud vychází slunce, uvidíš tři jeskyně. John-John, tak se ten drak jmenuje, bude po obědě vyspávat v jedné z nich.“ A tak se Marina s drakem seznámila a už se spolu procházeli po kopcích. 

Jednou odpoledne viskači neodolali – jsou už zkrátka takoví – a opět spustili svou nacvičenou báseň. Tentokrát však dala Marina John-Johnovi kouzelné oplatky, po nichž poprvé v životě dokázal chrlit oheň. Šlehl po nich řádku plamene a už pelášili do nor. Uvědomili si, že se s John-Johnem něco stalo. Opravdu. Změnil se k nepoznání. Usmíval se výhradně na Marinu a na všechny ostatní se kabonil. Dokonce se přestal bavit i se svými přáteli.

Jednou ráno se Jačamajo stýskalo po John-Johnovi, tak se vydala za ním do jeskyně. Našla tam však pouze tento vzkaz: „Odcházím žít s Marinou do tropického pralesa v Amazonii. Už nikdy se sem nevrátím.“ Tato zpráva všechny rozesmutnila. Jačamajo a Pukara se dál scházeli ještě s jaguárem Pukaňavim a vyprávěli si strašidelné příběhy. Jaguár jim vypráví o duchu Čulačaki. V tom se přátelé opravdu vyděsí, zda Čulačaki nemohl unést John-Johna. Příštího dne se za rozbřesku Jačamajo, Pukara a Pukaňavi vypravili do amazonského pralesa. Začalo dlouhé a nebezpečné putování. Jak vše dopadne, vám prozradí tato půvabná kniha.

Kniha obsahuje krátké kapitoly, strašidelné příběhy jsou v knize zvýrazněny kurzívou. Překrásné ilustrace, které jsou jak pestře zbarvené, tak černobílé, nakreslila Andrea Tachezy. Dráček John-John působí z kreseb jako hodný, sympatický a roztomilý tvor, jehož příběh si zamiluje snad každé dítě. Kniha je plná exotických zvířat a tajemství, která může ukrývat jen hustý amazonský prales. Na konci knihy je deset otázek, na které mají děti odpovědět, aby zjistily, zda knihu četly opravdu pozorně. Nápovědu mohou najít v textu nebo na obrázcích. Kniha je určena pro nejmenší čtenáře od sedmi let.

Knihu Dráček od jezera Titicaca vydalo nakladatelství Albatros

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení