Recenze: Knihy pro děti a mládež

Příběh o zpívajícím třeťákovi Pavlovi

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Co se stane s Pavlem, který žije v hlavním městě v Praze, po rozvodu rodičů? To vám napoví pohádková kniha Zpívající kuchyň od Blanky Čapkové. Knihu vydalo nakladatelství Albatros.


Hlavními protagonisty knihy jsou Pavel a Anežka, kteří se poznávají, když Pavel nastupuje do nové školy. Chodí spolu do stejné třídy a stane se z nich nerozlučná dvojka. Ale nepředbíhejme a povězme si všechno pěkně popořadě.

knihaPrvních šest kapitol nám vypráví Pavel. Seznamuje nás s jeho rodiči, kteří se právě rozvádí a s jeho starší sestrou, která je celá po tátovi, a tak s ním i zůstává žít v Praze. Zato Pavel se stěhuje s maminkou k jejímu bratrovi na venkov, kam v minulosti dříve často jezdívali na návštěvy. Poznáváme rovněž Pavlova strejdu, jeho tlustou ženu, která ráda peče, a dvě sestřenice, dvojčata. Dozvídáme se, že Pavlova maminka je učitelka, jež bude učit v nové škole třeťáky. Pavel jde také do třetí třídy. Avšak strýc zařídil, že může Pavel chodit do školy do nedalekého města, aby ho neučila vlastní máma.

Ve škole to ale neměl lehké. Jmenuje se Pavel Pražák a je z Prahy. Děti se mu smály hned první den. Navíc má Pavlík jeden problém, občas se zakoktává. Takže se před dětmi bojí promluvit, aby se neztrapnil. Jediná, kdo se mu nesměje, je Anežka. Kvůli svým brýlím si vysloužila přezdívku brejloun. Jdou spolu po škole na zmrzlinu a stává se z nich postupem času nerozlučná dvojka. Jaká spolu zažijí dobrodružství a jak se bude vyvíjet jejich vztah, se dozvíte v knize Zpívající kuchyň. Co udělá Anežka, když se dozví, že Pavel nádherně zpívá? To se nechte překvapit v dalších sedmi kapitolách, které vypráví Anežka.

Celou situaci zachránil Pavlův strejda. Vytáhl kytaru a nejdříve něco pobrukoval. A tak jsme se usadili v té staré kuchyni, kde to krásně vonělo. Pavlova teta postavila na stůl mísu s koláči a všichni jsme se do nich pustili. Potom strejda přidal na hlase a nakonec zpíval z plných plic. Alina s Nelinou se taky zapojily, teta přizvukovala, i já si dodala odvahy, ale pak jsem poslouchala jako očarovaná, když se do zpěvu vložil Pavel. Jeho hlas připomínal velký zvon, který ve městě oznamuje poledne. Zněl jako trubka, která burcuje vojáky do boje. Slyšela jsem v něm všechny ptáky světa a srdce se mi tetelilo jak nikdy.
(ČAPKOVÁ, Blanka: Zpívající kuchyň. Praha: Albatros, 2013.)

Kniha vypráví o městském chlapci Pavlovi, který si zvyká na venkově. A navykne si poměrně rychle. I když zpočátku si připadá osamělý, a to hlavně ve škole, kam dojíždí. Žije jakoby dva životy. Doma s rodinou je šťastný, avšak ve škole zpočátku ne. Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Postupem času se blíže seznamuje se spolužačkou Anežkou a má novou kamarádku. Nebo že by něco víc? To vám prozradí kniha, kterou ilustrovala Magda Veverková. Knížka je určena pro čtenáře od sedmi let.

Knihu Zpívající kuchyň vydalo nakladatelství Albatros

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení