Recenze: Knihy pro děti a mládež

Sklíčka z Notre Dame pro malé i větší

1 1 1 1 1 (1 hlas)
rozeta

Máte doma někoho, kdo čeká, až ho naučíte pracovat s tvary, barvami a vlastní fantazií? Se zvířátky, pohádkovými postavami, hračkami a květinami se děti setkávají dennodenně. Zkuste jejich vnímání a poznávání obohatit o něco netradičního. Nakladatelství Malvern pro tuto příležitost vydalo omalovánky Rozety a křesťanské mandaly

 

knihaRozeta, čili kruhové okno vyplněné vitrážemi, se na první pohled může jevit jako celkem těžko uchopitelný předmět zobrazení. Při bližším ohledání jde o umělecké dílo, na které se každý může dívat svýma nezaujatýma očima. Pro děti může na jednu stranu působit zcela abstraktně, na stranu druhou si v ní mohou najít složitý květ cizokrajné rostliny. Ani jedno nebude omyl. 

Omalovánky dětem přináší koncetrovanější typ zábavy se sedmnácti motivy vybarvení. Sešit je navíc navržen tak, že zde chybí jakékoli předlohy. Každý tak maluje pouze podle svých představ. Jedinou nápovědou jsou popisky, které zařazují rozety a mandaly do kontextu dějin umění.

Děti budou například vybarvovat rozety z francouzských gotických katedrál v Remeši, Amiens, Saint-Denis, Chartres, Strasbourgu nebo Notre-Dame. Všechny tyto stavby dodnes patří k pýše francouzské architektury. 

Mezi dalšími motivy k vybarvení se objevuje mandala z Islandu, staroirské vyobrazení Daniel v jámě lvové, Boží pravice, Měsíční hlava či Tři zajíci v kole, což byl jako symbol Trojice oblíbený motiv vitráží ve 14. a 15. století. 

Uvolněte uzdu fantazii dětí i té své a společně vytvořte kouzelné barevné variace na rozetách, kterými denní světlo ozařuje vnitřek těch nejslovutnějších katedrál.    

Knihu Rozety a křesťanské mandaly: omalovánky pro malé i velké děti vydalo nakladatelství Malvern

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení