Recenze: Knihy pro děti a mládež

Toto nemá být temný příběh

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Alespoň tak se vyjádřila Mac v Krvavé horečce. Jestli měla pravdu, mohou čtenáři posoudit ve třetím dílu série – Horečce Dananů. Stejně jako u předchozích knih, i tady je autorkou Karen Marie Moning a kniha vyšla v nakladatelství JOTA.


knihaBoj proti temným Dananům stále pokračuje. Mac pozvolna odhaluje jejich tajemství, dozvídá se víc o Vidoucích, svém zaměstnavateli Barronsovi i nadpřirozeném milenci V´lanovi. Otázek, na které nezná odpověď, je víc než dostatek. Kdo jí posílá vytržené stránky z deníku zavražděné sestry? Čí jméno si může dosadit pod přízvisko Pán a vládce? Případně jaký osud čeká Dublin? A nechybí ani hledání Temné knihy, které na popud majitele knihkupectví a starožitnictví Barronse začalo už v prvním díle – Temné horečce. Přestože se Mac dokáže přiblížit takřka na dosah, hrozí jí nebezpečí a neví, odkud čekat útok. Kdo všechno se ji pokusí odstranit? A kdo ji chce získat na svou stranu?

Mac je spořádaná dívka z jihu, skoro by se dalo říct fiflena, která se zajímá jen o svůj šatník a ostatní jako by neexistovalo. V průběhu série se postupně mění. Nejen navenek, ale najde v sobě bojovnici, hrdinku, jež má s novými ochránci – majitelem knihkupectví Jericho Barronsem a Dananem V´lanem – zachránit svět. Občas jí „stará Mac“ chybí, svou novou identitu však odhodlaně přijímá. I přes jistý nádech tajemství je V´lane poměrně průhledný. Mac ví, pro koho pracuje, co chce i že je Danan zabíjející sexem. Ale kdo je potom Barrons? Schopný obchodník, který jen jakoby mimochodem ovládá magii natolik mocnou, že se ho bojí všichni Dananové bez ohledu na své postavení? Je snad nejmocnějším z nich? Ví dobře, že z něj celou pravdu nikdy nedostane – Jericho řekne jen to, co považuje za nezbytné. Je však možné si podezření ověřit pomocí lsti?

Prakticky celý děj se odehrává v Irsku, podstatnou část vyprávění zabírá Dublin. Nehrozí tu žádné přenosy do říše Dananů, právě naopak V´lane se stává více člověkem a pohybuje se s Mac po světově proslulých plážích. Z jeho pohledu je to jen nepatrný ústupek. V závěru se dokonce nabízí postkatastrofický pohled na svět.

Přestože třetí díl navazuje na předchozí knihy, je určen spíše pro znalce série. I jim pomůže závěrečný rejstřík, který je dílem hrdinky a představuje nejen nejdůležitější postavy, ale také poznatky. Přesto se kniha od ostatních značně odlišuje. Hlavní hrdinka by mohla být svým způsobem spokojena, když se dostane do rukou třem ze čtyř jezdců z Apokalypsy…

Ukázka z knihy:

„To skutečně nevím. Vlastně jsem ji jenom zahlídla.“
„Kde? Tady v Dublinu?“
Přikývla jsem. „Ale už je pryč. Nemám vážně tušení, kam ji… odnesli.“
„Kdo ji –“ začal Christian, ale nedořekl.
„Jak se vede? A co tady děláte?“
(…)
„Jen si povídáme. Vůbec jsem tě neslyšel přicházet.“
(MONING, Karen, Marie. Horečka Dananů. Brno: Jota, 2013. s. 90.)

Knihu Horečka Dananů vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení