Recenze: Knihy pro děti a mládež

Účel světí prostředky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Před několika lety v nakladatelství CooBoo vyšla trilogie Tajný kruh, další série od autorky upířích deníků – L. J. Smith. Původní Tajný kruh už skončil, v edici však ve stejném nakladatelství vyšly další dva díly, z nichž posledním je prozatím Lov. Na motivy původních knih je píše Aubrey Clarková. Čtenáře jistě potěší, že zachovává zajetý styl a děj se odvíjí stejně, jako kdyby knihy dál psala L. J. Smith.


knihaŘeditel školy v New Salemu, kterou členové Tajného kruhu navštěvují, je lovec čarodějnic. A stejně tak i jeho syn, se kterým toho času chodí Faye. Kruh je ohrožen – lovci si je postupně označují a čekají jen na vhodnou příležitost, aby je mohli sprovodit ze světa. Pomoc jako by neexistovala. Nebo snad přeci, za použití černé magie… Nikdo neví, jestli je to dostatečně spolehlivé řešení. Samotná Cassie, novopečená majitelka knihy stínů plné nebezpečných kouzel, v ní neumí číst. Je nějaká naděje, že by se Kruhu skoro zázračně mohlo zadařit? Lovci čarodějnic navíc nejsou jediní, kdo jeho členům usiluje o život. Na scéně je stále ještě Scarlett, která se dvanáctou čarodějnicí chce stát za každou cenu a neváhá jít doslova přes mrtvoly…

Stejně jako v úvodní trilogii, i tady zůstává hlavní hrdinkou Cassie. V předchozím díle se jí splnilo přání, chodí s dalším členem Kruhu – Adamem. Kdo nečetl čtvrtý díl, nebude mít v popisovaných událostech příliš jasno, jedna věc je však poměrně zřejmá – Cassie spolu s Faye a Dianou patří mezi představené spolku. Kruh je úplný, patří sem dvanáct mladých lidí, z nich ovšem někteří nemohou čarovat, aby lovcům nezavdali příčinu k útoku. V té chvíli ke slovu přichází Scarlett. Od předchozího dílu nemůže být pochyb, že je Casiinou příbuznou. Když nic jiného, mají společného otce – Černého Johna. Pouze čtenář může rozhodnout, jestli je dívka jasně zápornou nebo kladnou postavou. Nikdo jí samozřejmě neodpáře, že více než dokonale ovládá černou magii, navíc bez jakýchkoli vedlejších účinků. Autorčin záměr tím získává jasnější obrysy. Ale co když si ho člověk vysvětluje špatně? Snad ani není nutné dodávat, že všechny zmíněné postavy k sobě mají poměrně blízko. Ne u všech se dá mluvit o nějakém vztahu, ale…

Příběh se stejně jako v předchozích dílech odehrává v New Salemu, kde dominuje škola ovládaná lovcem čarodějnic. Jakoby na pozadí se objevují domy členů Tajného kruhu. Ani ty však nejsou dějištěm hlavních událostí. Tato čest připadá prostorným mořským jeskyním.

Aubrey Clarková bez problému navázala na trilogii z pera L. J. Smith. Český čtenář ale také za hodně vděčí překladatelce Ivaně Svobodové.

Ukázka z knihy:

„Zavolejte sanitku!“ křikl, ale všichni stáli, jako by do nich udeřil blesk. Susaniny oči se upíraly do ztracena. Její tvář byla maska zbavená života.
„Je mrtvá,“ zašeptala Faye. Mluvila přitom k Adamovi i sama k sobě. „Obětovala se kvůli mně.“
„Ne.“ Adam se otřásl.
(SMITH, Lisa, Jane, CLARKOVÁ, Aubrey. Tajný kruh – Lov. Praha: CooBoo, 2013. s. 135.)

Knihu Tajný kruh – Lov vydalo nakladatelství CooBoo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení