Recenze: Knihy pro děti a mládež

Mistrovská mozaika – aneb co by kdyby

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
detail

Přestože je první světová válka dobou dávno minulou, nemůžeme se tvářit, že nebyla. Nelze ani přehlížet, že doba, která jí předcházela, byla mimořádná. Co se Vám vybaví, když se řekne rok 1913? Určitě se mnou budete souhlasit, když řeknu, že se jednalo o poslední mírový rok dlouhého devatenáctého století, protože byl předzvěstí konce nejdelšího míru v Evropě za celou její pohnutou historii. Přinesl však něco mimořádného?

Podíváme-li se na knihu Floriana Illiese 1913. Léto jednoho století, zjistíme, že se událostmi jen hemžil. Vytkneme-li některé, jež autor sám zmiňuje, dostaneme zvláštní souzvuk. Zatímco Adolf Hitler se nedostal na vídeňskou Akademii výtvarných umění, Pablo Picasso vyslal do světa své první obrazy. Thomas Mann psal svá stěžejní díla a bál se vyzrazení své sexuální orientace, zatímco Rainer Maria Rilke sžíral kritikou celý svět. Do módy se dostávala nejen sezení u doktora Freuda, ale i klobouky Coco Chanel. A z Louvru se ztratil obraz Mony Lisy.

knihaJeho kniha je jedinečná, kombinuje velké události s malými, domýšlí si možné scénáře, nechává čtenáře nahlédnout do velkého evropského zmatku, do nějž vnáší řád. Přes její různorodost a velký záběr je díky autorově skvělému stylu snadno čitelná a hned její první řádky nutí k přemýšlení. Události jsou čtenáři předkládány měsíc po měsíci, kdy každý představuje jednu uzavřenou kapitolu.

„Následujícího rána mají být z nádraží dopravena zavazadla. Roessler se ptá, co přesně to bude. Schiele odvětí, že „jen to nejnutnější“. Pak je z nádraží vyzvednuto: nějaké oblečení, popraskané hliněné džbány, barevně glazované selské mísy, tlusté folianty, knihy o umění, prosté dřevěné panenky, pahýly stromu, malířské a kreslicí náčiní, krucifix.

Londýnské Timesy informují, že následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand se rozhněvaně stáhl do Čech na svůj zámek Konopiště a tam prý leží na podlaze dětského  pokoje. Každému hostu, který přijde na návštěvu, poručí, aby si také lehl na zem a pomohl mu při stavbě dalších kolejí.“
(Florian Illies, 1913. Léto jednoho století, Brno 2013, s. 175.)

Metoda koláže, nebo mozaiky, chcete-li, nám podává nový obraz a nový pohled na dobu, jež řešila mnoho problémů, které musíme řešit i dnes. Pospojovala zdánlivě nespojitelné, aby vytvořila částečně fantastický a iluzivní svět, v němž je však ukryta pravda. Výborně napsaná kniha Vás vtáhne do svého nitra a nepustí. Nutí přemýšlet, hledat, zkoumat, objevovat. Nedává odpovědi, ale klade otázky. Stále stejné a stále stejně aktuální. Proto Vám doporučuji - běžte a kupte si ji. Bez této moderní publikace by nebyla Vaše knihovna kompletní.

Knihu 1913. Léto jednoho století vydalo v roce 2013 nakladatelství Host

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení