Recenze: Knihy pro děti a mládež

Poetická bajka z lesnaté tajgy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Úspěšná dětská spisovatelka Lenka Rožnovská je plná energie, kterou vkládá do svých knih. Letos jí vyšla další kniha, poetická bajka - Bílý tygr, která čtenáře zavede do lesnaté tajgy. Knihu vydalo nakladatelství Grada.


kniha„Chladný měsíc pomalu kráčel vstříc žhavému slunci. Snad se dnes dočká a bude smět políbit zářivé paprsky zlaté paní. Avšak slunce jedoucí na koni času svého oře nezastaví. Nepočká na pána noci, nebeská schůzka je oddálena na jindy.

Slunce je za obzorem a měsíc s bledou tváří zůstal na obloze sám. Dívá se do krajiny, klidné a důstojné. Tu zemi pohladí svým svitem.“
(ROŽNOVSKÁ, Lenka. Bílý tygr. Praha: Grada, 2013. s. 6. ISBN 978-80-247-4671-5.)

Těmito slovy začíná Lenka Rožnovská svoji bajku. Autorka dále vypráví a popisuje, jak to chodí v přírodě mezi zvířaty, co se námluv týče. Ten silnější nápadník má právo stát se otcem malého tygra. Tygřice Tara pozoruje boj mezi dvěma tygry. Avšak ani vítěz souboje nebude otcem jejích potomků, neboť se zde nachomýtne ještě jeden silnější jedinec, který si svou převahou nevěstu vybojuje i bez boje. "Jak snadno se vítězství v prohru převrátí." Autorka zde poukazuje, že to, co se nám může jevit na první pohled jako zcela jasné či samozřejmé, může být za chvíli zcela jinak.

Noc lásky se tak naplnila. Tygřice opustila tygra a vydala se na lov, aby v ní rostl a sílil nový život. A pak přišla již očekávaná chvíle zrození. Tygřici Taře se narodila dvě mláďata. Jeden tygr má však jinou barvu: bílou, a to v zelené krajině znamená smrt. Bílý tygr je jiný, než jsou ostatní. A neúprosný zákon přírody zní, že jinakost se trestá smrtí. Zemře malý tygřík jen proto, že je jiný? Co když je výjimečný? To, že se odlišuje od ostatních, nemusí být vždy zlé. Vždyť malý tygr je svůj, je originál, který nikoho nekopíruje. Proč odsuzovat někoho proto, že něčím vybočuje z řady, nebo umí něco, co jiní ne. Co se stane s bílým tygrem, se dozvíte v alegorickém příběhu, který je spjatý s výpravnými ilustracemi Ivety Autratové.

Lenka Rožnovská píše krásnou češtinou, co slovo, to perla. "Teď, právě teď se začne soukat nit dalších tygřích životů." V knize rovněž poukazuje na to, že člověk byl první, kdo porušil zákon přírody. A poruší ho zas. Co se stane s bílým tygrem po zásahu člověka? To vám napoví kniha, která vypráví příběh z lesnaté tajgy. Podobný příběh napsala Lenka Rožnovská v knize Statečná lvíčata. Příběh je však zasazen do africké savany a hlavními hrdiny jsou lvíčata Viktor a Sofie. Oba jsou stateční a jdou bojovat za lvího krále. Avšak i v knize Bílý tygr je bílý tygr velice statečný a nevzdává se bez boje. Obě bajky jsou si podobné tím, že do živoucí přírody života hlavních hrdinů vstupuje člověk. Zda je jeho zásah oprávněný, to se dozvíte v knihách. Kniha vypráví příběh o mateřské lásce, která dokáže překročit zákony přírody. Můžu taktéž prozradit, že v obou případech vítězí život nad smrtí a dobro nad zlem, jak by to mělo být v každé pohádce. Kniha je určena dětem od pěti let.

Knihu Bílý tygr vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení