Recenze: Knihy pro děti a mládež

Zpět ke kmeni!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

V loňském roce v nakladatelství CooBoo vyšla dvojice knih vyprávějících o životě kmene drakiů z pohledu mladé Jacindy. Druhý díl přímo navazuje na události odehrávající se v předchozí knize. Nese název Útěk a pro hlavní hrdinku je poměrně katastrofický.


knihaJacinda spolu se svou sestrou a matkou žije v pouštním městě, kam se odstěhovala v prvním díle. Tady se seznamuje s Willem a slibuje si s ním věčnou lásku. Čtenář ví, že to není tak jednoduché, jak si dospívající potomek draků představuje. Ještě na území kmene se zaslíbila Cassianovi, který ji teď pronásleduje, aby ji mohl přivést zpět ke kmeni a svatba mohla proběhnout podle drakijských zvyků. Vše by bylo mnohem snazší, kdyby Will neměl tajemství, které ho teď může stát život…

Hlavní hrdinka Jacinda je pro kmen příliš vzácné zboží, než aby ji nechal beze stopy zmizet. Jako jediná po staletích dokáže chrlit oheň, má tedy schopnost, o které si všichni ještě donedávna mysleli, že už se neobjeví. I to je důvod, proč by si podle příkazu shora měla za jakoukoli cenu vzít Cassiana, jednoho z nejlepších drakijských bojovníků. Je však buřička. Neváhá kmeni vzdorovat, pokud si myslí, že se její přání může splnit. A udělá to, přestože ví, že tím všechny své milované ohrozí na životě. Nebo se v ní cosi zlomilo a přestala se o své okolí zajímat?

Samotný Will je na tom podobně. Pokud si něco vezme do hlavy, vzbouří se vůli rodiny, přestože ho čeká trest, možná i smrt. Působí tvrdohlavě i jako zamilovaný blázen, který si odmítá připustit skutečnost. Drakijský princ Cassian je jeho pravým opakem. Nejednou Jacindě slíbil, že ji ochrání a svoje slovo neporuší, přestože kvůli ohnivé drakii může jeho sestra přijít o život. Zahrávat si s lovci draků není příliš bezpečné… Navzdory tomu Cassian působí rozumně a mnohem dospěleji, než jak by se k jeho věku hodilo.

Záměr autorky je jasný. Napsala fantasy, na jehož pozadí se odehrává romantický příběh pro náctileté čtenářky. Hlavním motivem, jak už v dílech takového ražení bývá zvykem, je dvojice osudových mladíků, kteří mají o hrdinku zájem. Děj se dá poměrně snadno odhadovat, nepřijde s ničím originálním, vše už se objevilo v jiných knihách stejného zaměření. Na druhou stranu Sophie Jordanová zaujme popisy krajiny – nejen cesty z pouštního města na území kmene, ale potěší také opuštěná věž, na které se Jacinda sblíží s Cassianem.

Snad pouze několik posledních stran vyrazí čtenáři dech. Oba mladíci se chovají dokonale jinak, než jak si Jacinda myslela. Který z nich ji zradí? Nebo dojde ke změně, jež příběh posune jiným směrem? Autorka si tím připravuje půdu pro případný třetí díl, v němž by problematiku lidských nepřátel a draků mohla vyřešit.

Ukázka z knihy:

„Je mladý,“ přemítá Miriam. „A hezký.“
Azurka si odfrkne. „Na člověka docela jo.“
„Na člověka jo,“ souhlasí Miriam a potutelně se na mě podívá. „Co myslíš, Jacindo? Ty se v hezkých klucích vyznáš. Co říkáš tady tomu?“
(…)
„Nech toho, Miriam,“ okřikne ji Cassian.
(JORDANOVÁ, Sophie. Drakie 2 - Útěk. Praha: CooBoo, 2012. s. 104.)

Knihu Drakie 2 - Útěk vydalo nakladatelství CooBoo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení