Recenze: Knihy pro děti a mládež

Vránova Tetka vrána

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Pavel Vrána napsal pohádkovou knihu pro děti Tetka vrána. Příběhy vypráví o modré vráně Tetce, o její kamarádce Katce a ostatních přátelích.


knihaKniha je rozdělena do tří částí. První se nazývá Jak to bylo, když... Jde o pět příběhů ve verších, které jsou určeny především k předčítání těm nejmenším. Druhá část Říkánky obsahuje básničky o šesti slokách ve snadno zapamatovatelném a hravém rytmu, především jako první čtení, jsou vhodné pro děti od první do třetí třídy. Třetí část Tetka řádí přináší osmnáct vyprávění v próze, které zaujmou hlavně děti, které již samy bez problémů čtou a pobaví se rošťárnami a drobným kouzlením modré kamarádky.

Tetka zažívá s Katkou samá dobrodružství. A na ta budou mít více času o prázdninách. Tetka čeká před školou na Katku, která si nese vysvědčení. Má samé jedničky. Šikovná to slečna! Ale co, přivalí se k Tetce tlouštík a moc nadšený není. Má totiž samé jedničky kromě známky z tělocviku. Dostal trojku. A přece jde také do cukrárny. Tetka s Katkou chtějí tlouštíkovi však pomoci. Ukazují mu, co vše se dá dělat na dětském hřišti a jak se z toho hubne. A také tlouštíkovi radí, že musí jíst zdravě a mít trochu pohybu. Proto ho s sebou berou tábořit. Podaří se tam tlouštíkovi zhubnout? To se nechte překvapit v knize plné dobrodružství.

Kniha vás provází všemi čtyřmi ročními obdobími. V létě řádí Katka s Tetkou na kole, na skateboardu, na kolečkových bruslích i na koloběžce. Jak čas plyne, přichází čas na pouť, na pohádky i na prázdniny. 24. prosince je tu vánoční překvapení a Štědrý den. Co Katka s Tetkou zažije ve škole, ve vlaku nebo o Velikonocích, se dočtete v knize. Ta je určena všem hravým dětem, které jsou také vítány v Tapatanu, ostrově čtení a her, jehož zakladatelem je Pavel Vrána.

Když mám peněz víc než smetí,
tak ať mají radost děti.
Já už přece dávno znám
krásný ostrov TAPATAN.

To je ostrov her a čtení.
Na mapách snad ani není,
je tam, kde chceš, aby byl,
aby všechny potěšil.

Ten ostrov má všechna nej
a je právě na prodej.
Koupíme ho pro radost,
korun máme víc než dost.

Každý si tam může hrát,
číst anebo poslouchat...,"
"Tetko, ten ostrov nám dáš?"
"Katko, ostrov už je NÁŠ!"
(VRÁNA, Pavel. Tetka vrána. Praha: FKP Consulting s. r. o., 2013. 127 s. ISBN 978-80-903782-3-0.)

V knize je hlavní hrdinkou Tetka. Je to modrá vrána, která se od všech ostatních liší svojí neobvyklou barvou. Je to však bytost, která má kolem sebe ráda kamarády a je velice hravá. S Tetkou se nebude žádné dítko nudit! Tetka je totiž výjimečná. Jak? To pozná na vlastní kůži husa Líza (Husa Líza, Portál, 2012). Výjimečnost je věc tuze těžká. Přináší i své stinné stránky. Třeba špetku závisti. Ale Tetka je přátelský tvor, takže ji mají všechny děti rády. Tetka je výjimečná sama o sobě, i když se o to nesnaží. Kdežto husa Líza chtěla umět klapat zobákem tak silně jako tukan, plavat jako tuleň a skákat tak jako klokan. Ale když se pokusí zařvat tak silně jako lev, pochopí, že být jednou z davu také není tak špatné.

Knihu Tetka vrána vydalo nakladatelství FKP Consulting s. r. o. ve spolupráci s Ostrov čtení a her, o. s.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení