Recenze: Knihy pro děti a mládež

Souboj dvou zel

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Příběh vlkodlaka Nerana pokračuje v knize V moci démonů, jejíž autorkou je Michaela Burdová. Náctiletí čtenáři fantasy ji znají už z edic Poselství jednorožců a Křišťály moci, v nichž je přenáší do světů plných magie a nadpřirozených bytostí. Obdobně je tomu v její nejnovější dvoudílné sérii Syn pekel. Knihu vydalo nakladatelství Fragment


knihaSyn pekel - vlkodlak Neran se v prvním díle pokoušel získat vzácný elixír, s jehož pomocí by mohl zachránit svého bratra Gerrata. Při své cestě se setkává s démonkou Liadel, které byla navrácena duše a která se stává klíčovou postavou závěrečného dílu V moci démonů. Jak samotný název napovídá, dávno uvěznění démoni jsou osvobozeni a plánují rozvrátit nyní známý svět. Na čí stranu se přikloní Neran? A bude Liadel - elfka zbavena duše, jak si přejí její bratři - démoni? Dobro může být zachráněno jen díky jednomu ze dvou zel – buď vlkodlaky, nebo démony. Ale které z nich je menší?

Nic není pouze černé, nebo bílé a stejně je potřeba dívat se na hlavní hrdiny. Každý z nich si uvědomuje, že svou minulost nezmění a nejsou schopni ji vymazat, ovlivnit budoucnost však prozatím v jejich silách je. Skřet Etwik je zrádce a Gerrat na tom není o moc lépe. Bok po boku se zapojí do boje a bohové stojí na jejich straně. Řádka mrtvých kolem nich utěšeně přibývá, zatímco mnoho dalších je vydáno napospas rozzuřeným démonům. Už jen díky hlavním postavám je děj víc než temný, ačkoli se s válečným stavem prolíná Neranův složitý vztah nejen k Liadel, nýbrž také k vůdkyni vlkodlačí smečky Aragen a samotnému Gerratovi.

Zdá se, že se v autorčině stylu nic nezměnilo. V knize se zcela klasicky prolíná láska s nenávistí a bojem, jak to ostatně ve všech fantasy knihách bývá obvyklé. Čtenář má místy pocit, že Burdovou tento žánr už unavuje a marně přemýšlí, jestli by jí více nesedla romantika, o které se nejednou zmínila, že by ji chtěla zkusit psát. V jednu chvíli děj působí propracovaně a autorka si na něm dává záležet, ale sotva člověk otočí stránku, kniha nabývá podoby textu napsaného nezkušeným, začínajícím autorem radujícím se z vydání své prvotiny.

Nezbývá, než si položit otázku: proč? Faktem zůstává, že tímto stylem Burdová napsala všechny své úspěšné knihy a není jí tedy co vytýkat. Zároveň je potřeba jí z poslední knihy přičíst plusové body za první kapitoly, v nichž se věnuje dětství vlkodlaků Nerana a Gerrata, čímž se čtenář lépe připraví na budoucí události.

Ukázka z knihy:

(…) „To je zrada.“
Drel pokrčila rameny. „Jen se ptám.“
„Nech mě na pokoji.“
„Slyšel jsi mě včera. Líbilo by se ti žít někde jinde?“
„Takové míso, o kterém jsi mluvila, neexistuje.“
„Existuje, přísahám!“
Wenir zavrčel: „Až budeš naše vůdkyně ty, možná tě poslechnu.“ [1]

[1] BURDOVÁ, Michaela. Syn pekel - V moci démonů. 1. vyd. Praha: Fragment, 2013, 270 s. ISBN 978-80-253-1833-1.  Str. 100.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení