Recenze: Knihy pro děti a mládež

Velké detektivní dobrodružství

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
opice

Lenka Rožnovská přichází s novou dětskou knihou Případy detektiva Kláska a opičáka Jojíka. Jde o dvanáct zapeklitých příběhů, které mohou děti pomoci vyluštit panu učiteli Kláskovi a opičákovi Jojíkovi, hlavním protagonistům knihy. Podaří se vám, milé děti, vždy odhalit zlo a odlišit ho od reality a poctivosti? O jaké příběhy se jedná, se dozvíte v knize určené pro prvňáčky. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

 

knihaPán v elegantní vestě a motýlkem pod krkem se jmenuje Klásek. Pan Klásek je malé postavy, ale velkého ducha. Je to člověk bystrý, zvídavý a spravedlivý. Na nose má brýle, aby na všechno dobře viděl. A aby mu nic neuniklo, mívá po ruce lupu. A aby na nic nezapomněl, nosí po kapsách notes i s tužkou. Když si všechny jeho vlastnosti sesumírujeme, určitě vám správně vyjde, čím se pan Klásek živí. Ano, dobře. Pan Klásek je učitel, učí biologii. [1]

Jak plyne z ukázky, pan Klásek je hlavním hrdinou knihy. Je velice moudrý a sečtělý, zná každou rostlinu a umí pojmenovat všechna zvířata. Pan učitel je tak trochu puntičkář, nemá totiž rád nepořádek. Spíše preferuje, když věci mají svůj řád, své místo. Je opakem šimpanze učenlivého, který jednoho dne vyskočí z obrazu a ožije. Pan Klásek však v tu chvíli doučiteluje, neboť pan ředitel si nepotrpí na žádné opičárny, opice ani opičáky! A tak začíná panu Kláskovi krušné období, protože učitelství pro něj znamená celý smysl jeho života. Je to jeho poslání, důvod, proč tady je. Vše zlé je však k něčemu dobré. Pan Klásek nachází v opičákovi Jojíkovi kamaráda a v obou se probouzí ti praví detektivové, ale o tom více v knize.

Lence Rožnovské se v knize podařilo vytvořit hravý styl vhodný pro děti, které si budou lámat hlavu u příběhů a budou se spolu s panem Kláskem a opičákem Jojíkem snažit dopátrat hlavního viníka. Rožnovská dává na výběr vždy ze tří možností, které jsou ke konci kapitoly vyobrazeny ilustrátorkou Hanou Mlčochovou. Správná je vždy jen jedna možnost. Konec kapitoly přináší rozbor jednotlivých variant a rozuzlení správné odpovědi. Děti tak Lenka Rožnovská donutí celý příběh poctivě vnímat, aby se dopátraly skutečného viníka. Pakliže se dítěti nepodaří viníka zaznamenat hned, je možné si příběh nechat přečíst znovu třeba od rodičů, prarodičů či staršího sourozence.

Detektivní příběhy Lenky Rožnovské jsou určené dětem od šesti let. Zavedou nás například k hodináři Míkovi, nebo tam, kde to pan Klásek miluje - do okolí školy. V kalendáři se posuneme až na Velikonoční pondělí, a jak vyřeší detektivové případ zlatého vajíčka či dále případ salátový, to se nechte, děti, překvapit. S knihou Lenky Rožnovské se budeme malinko i bát, neboť si vyslechneme případ skoro strašidelný. A jaký asi bude případ jako zapeklitý oříšek? Rozlousknou ho naši milí detektivové?

[1] ROŽNOVSKÁ, Lenka: Případy detektiva Kláska a opičáka Jojíka. Praha: Grada, 2014. 80 s. ISBN 978-80-247-4613-5. 9 s. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení