Recenze: Knihy pro děti a mládež

Kouzelná zvířátka na dobrou noc: Bajky, které probouzí dětskou fantazii

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
konik

Příběhy, které přinášejí radost, poučení a porozumění všem živým bytostem… hlásá podtitul této malebné pohádkové knížky. Pohádky jsou v podstatě bajkami, plně souznícími s dnešním světem, o problémech, které nás obklopují a našim dětem se mohou postavit do cesty.

 

knihaPříběhy seznamují děti i dospělé se zvířecí mytologií, s našimi předky a dávno zapomenutými tradicemi, se zvířaty mytologicky oslavovanými na celém světě a s poučením, které si můžeme z těchto pradávných příběhů vzít i v dnešní době.

Sama jsem tu narazila na mnoho velmi zajímavých věcí, které jsem nevěděla. Třeba o medvědovi. V Dánsku, Norsku a na Islandu je tento tvor považován za duchy předků, tak významný, že tamní výraz pro medvěda je zároveň i používaným křestním jménem.

V jiných kulturách bylo slovo označující medvěda určitým tabu. Medvědi byli v těchto kulturách považováni za bytosti tak mocné, že se pro jejich označení používaly opisné pojmy, například „ten rozzlobený“ nebo „muž v kožešině“. [1]

Medvědí kůže, do které se oblékali vikingští válečníci, byla symbolem síly. No… a potom si můžeme přečíst pohádku Brumla a velký spánek. V příbězích je vždy jemně naznačeno něco z typických vlastností daného zvířete a děj je veden tak, aby v jednoduché zápletce naučil děti respektu nejen ke zvířeti, ale i k běhu přírody, lidem, emocím.

A že to jsou někdy příběhy na ostří nože – třeba ten o vztahovačné kočičce, která se tak naštvala, že na ni nikdo nemá čas, že prošvihla stěhování své rodiny a musela ji pak dlouhou cestou po světě hledat. Ne vždy nám život nabídne možnost s dětmi probrat úplně všechny útrapné situace, které nás mohou potkat, naštěstí… a tato kniha je báječnou pokladnicí toho, co se v životě může přihodit a s čím se můžeme setkat. Díky překrásně ilustrovaným příběhům a moudrým a roztomilým zvířátkům se děti naučí, jak si s těmito situacemi poradit.

Líbí se mi struktura pohádek, která je meditační, a nejen dítě, ale i toho, kdo knihu předčítá, uvolní a navnadí… Posuďte sami, každá pohádka začíná nějak takto:

Uvolněte se, zavřete oči a představte si trochu neobvyklé zvíře, kterému se říká narval. Je to zvláštní druh velryby s dlouhým rohem na hlavě, jako mají jednorožci. Náš příběh vypráví o mladému narvalovi jménem Šipka a jeho kamarádce, mořské víle Maríně. Poslechněte si, co se jim přihodilo.

„Šipko, představ si!“ řekla Marína, když jednoho dne plavala vedle svého milého kamaráda narvala. „Král Neptun pořádá koncert a mě požádal, abych zpívala sólo.“
„To je skvělé!“ řekl na to Šipka. „Ty zpíváš moc ráda.“
„To ano,“ souhlasila Marína, „ale budu strašně nervózní. Vím, že to určitě pokazím.“
„Nepokazíš,“ smál se Šipka a ocasní ploutví stříkl na Marínu. [2]

Všechna PRO pro úspěšnou dětskou knížku

Už na této ukázce si můžete všimnout tří báječných věcí, které jsou podle mě pro úspěšný příběh určený dětem klíčové.

1. Usměvavý příběh. Příběh má celkově báječnou atmosféru, umocněnou relaxačními slovy hned na začátku. Malý posluchač je už od začátku pohodlně usazen a plně soustředěn.

2. Krátké, vystihující dialogy. Příběhy povětšinou stojí na přímé řeči, děj pak má švih a vypravěči poskytuje prostor pro improvizaci hlasem. Tedy, baví to i předčítajícího!

3. Drobnosti, které dokreslují atmosféru, například scéna, kdy Šipka stříkl ocasní ploutví po Maríně. Děj má spád, děj má drobnosti, které vykouzlí úsměv na tváři nebo lehce dotvoří napínavou atmosféru.

Jsou to příběhy, které se opravdu lépe čtou nahlas, než potichu sám pro sebe. Je to kouzelná kniha, která v poměrně krátkých příbězích otvírá svět fantazie naplno. A někde uvnitř nese hluboké poučení, o kterém jsem si jista, že zůstane dětem někde v podvědomí, v hluboké paměti a budou to příběhy, na které budou s láskou vzpomínat celý život.

A komu by to bylo málo, na konci knihy je pár vyloženě meditačních a relaxačních cvičení, příběhů a technik, které naučí děti snít své vlastní příběhy, uklidňovat rozjitřenou mysl svým vlastním způsobem, a to je nesmírně cenná vlastnost – cesta k sebelásce a sebevědomí.

[1] KUENZLER, Lou, Sandra RIGBY a Andrew WEALE. Kouzelná zvířátka na dobrou noc: příběhy, které přinášejí radost, poučení a porozumění všem živým bytostem. Vyd. 1. Ilustrace Julia Woolf. Praha: Synergie, c2014, 144 s. ISBN 978-80-7370-254-0. Str.14
[2] Tamtéž str.113

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení