Recenze: Knihy pro děti a mládež

Malý princ a Gehomova planeta

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Kdo by neznal Malého prince francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho? Jde o jeden z nejznámějších pohádkových příběhů moderní světové literatury. Autor čerpá z vlastních zkušeností pilota. V celé knize Malý princ najdeme mnoho úvah o smyslu lidského života. Myslím si, že pokaždé, když knihu čteme, najdeme v ní něco nového, nějakou myšlenku.


knihaMalý princ a Gehomova planeta je součástí komiksové série inspirované nesmrtelným příběhem Antoina de Saint-Exupéryho. Komiksové příběhy jsou zpracovány podle animovaného seriálu s názvem Der Kleine Prinz, který vznikl v roce 2010 a má celkem 26 dílů. Gehomova planeta je v pořadí již 16. díl.

Na samém začátku knihy najdeme dopis Malého prince kamarádce Růži o tom, že právě vzlétli z Gargandovy planety, díl předchozí. Gargand chránil svůj lid tím, že zasazoval nová semínka, která držela planetu pohromadě. Zároveň v tomto dílu probíhal mezi dvěma přáteli boj o to, kdo se stane novým Gargandem. Na pomoc však přichází Malý princ a jeho kamarádka Liška.

V závěru dopisu Malý princ doufá. V co? To si můžete přečíst:
Doufám, že se opět setkám s někým tak výjimečným, s někým, kdo je ochoten udělat vše pro to, aby zachránil svou planetu!
Tvůj
Malý princ  [1]

Než se začteme do komiksového příběhu, nabízí nám kniha charakteristiku Malého prince, jeho kouzelného obleku a zápisníku, Lišky, Hada a černých myšlenek.

Asi si říkáte, co je to ta Gehomova planeta a kdo je vlastně Gehom. Gehomova planeta je zvláštní tím, že má tvar krychle a neustále se otáčí. S planetou, jež se stále otáčí, se musí pohybovat i její obyvatelé se všemi svými věcmi, jinak by se zřítili do prázdnoty. Otáčení způsobil stroj vynálezce Gehoma. Ten ale zmizel.

Kdo stojí za zmizením Gehoma? A kdo pomůže obyvatelům otáčení planety a neustálý pohyb zastavit? Nikdo jiný, než Malý princ a Liška.

Nejenom planeta je ve tvaru krychle, ale i kola. Ta se nemohou otáčet a obyvatele to stojí spoustu sil. Avšak na pomoc přichází Malý princ se svým zápisníkem a kola kouzlem udělá kulatá. Malý princ se snaží přijít na problém a zastavit otáčení planety.

Zabránit se mu v tom snaží Griffin a zlý had.

A jak to tedy dopadne s obyvateli Gehomovy planety, s Gehomem, Malým princem a Liškou? To se nechte překvapit.

Mezi klady této komiksové série určitě patří výborná kvalita papíru a barev, ale také pevné desky a rozměr A4. I když se může zdát, že má tento komiksový formát omezený prostor, tak text i obraz spolu velmi dobře spolupracují a vše je zobrazeno pochopitelně a jasně. V knize také najdeme doporučení, že je určena pro děti od 7 let.

Nehledejme v této komiksové sérii filozofické úvahy o smyslu života. Každý díl je naplněn myšlenkou nějaké planety, která je odlišná a na které je vždy něco „zlého“. Proto přichází náš známý hrdina Malý princ se svou kamarádkou Liškou na pomoc.

I když jsem měla zpočátku strach, jak bude vypadat Malý princ jako součást komiksové série, tak musím říci, že se mi líbil.  Myslím si, že má komiksová forma potenciál zaujmout děti na prvním stupni. Dá se říct, že je to něco nového a pro ně jiného. Podle mého názoru nemusíme cílovou skupinu nijak omezovat, i dospělí se mohou vrátit do dětských let a naopak děti, které zatím neumí číst, mohou rozvíjet představivost vymýšlením svého vlastního příběhu podle jednotlivých obrázků.

Za zmínku stojí, že do kin se v příštím roce dostane animovaný film Malý princ. Zatím je trailer k tomuto filmu pouze ve francouzštině a angličtině.

Malý princ a Gehomova planeta. Praha: Mladá fronta, 2014. 48 str. ISBN 978-80-204-2606-2. Úvodní strana
Trailer: Do kin míří Malý princ [online]. Světy literatury, 2014 [cit. 11. 12. 2014].

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení