Recenze: Knihy pro děti a mládež

Nová kratochvíle: Gumičkování

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Barevných náramků spletených z maličkých gumiček, které má dnes na ruce každý druhý, už jste si asi všimli. A možná jste si – jako já – říkali, cože je to za novinku. Pokud máte doma dítě, pravděpodobně jste ji zachytili už v samých začátcích na českém trhu. Pokud nemáte, trvalo vám to možná o trochu déle. Skutečností je, že zábavná kratochvíle, původně směrovaná dětem, se stala drogou i mnohým dospělým. A jak už to bývá, s novou ruční prací přichází na knižní pulty také mnoho publikací, které představují nové a nové nápady na tvoření.


knihaJá jsem se s gumičkami seznámila díky mladší sestře. Jeden den jsem neměla ani ponětí, k čemu ty barevné gumičky válející se všude po pokoji slouží, a další den jsem odjížděla domů „vyzbrojena“ několika barevnými náramky. A tak jsem začala pátrat. Na knižních pultech se opravdu rychle rozmnožily publikace ke „gumičkování“, neboť tak se této technice oficiálně říká. Já si vybrala knížku Náramky z gumiček a další super ozdoby z nakladatelství Fragment, jejíž autorkou je Monika Hrabálková. Vystudovala Střední průmyslovou školu v Praze a v současné době se kromě rukodělných činností věnuje také internetovému portálu Rodina21, jehož je redaktorkou. Jelikož má doma tři děti, není se co divit, že ji gumičkování neminulo.

Svou knihu koncipovala velmi přehledně. Nechybí seznámení s materiálem a pomůckami, jednoduché návody i zajímavé nápady na veselé výrobky. Pokud si myslíte, že z gumiček se dělají pouze náramky, budete překvapeni. Vyrobit se dají také náhrdelníky, přívěsky na klíče či mobil, nebo náramky doplněné třeba bonbony. Tato technika, ač je velmi moderní, vychází ze základů starých technik. A proto k ní potřebujete prsty, háček, nebo také speciální stav. Všechny potřebné pomůcky Monika Hrabálková stručně představuje a doplňuje je fotografiemi.

Následují jednotlivé návody na různé výrobky, které se vyznačují rozličnou složitostí. V úvodu jsou vypsány pomůcky, které jsou k výrobě potřeba, a také jaké množství materiálu (gumiček, drátků) zpracujete. Každý krok je provázen fotografií a podrobným popisem. Takto byste se měli postupně dopracovat až ke konečnému výsledku. Jelikož jsem až dosud v ruce gumičky a ostatní pomůcky nedržela a nezkoušela vyrobit ani jednoduchý náramek, dost jsem s návody bojovala. I když je vše popsáno pečlivě, pokud se seznamujete se zcela novým materiálem, u kterého nemáte vyzkoušeno, jak se chová, je komplikované začínat složitějšími výrobky a postupy. A tak mi nezbylo, než sednout k internetu a najít návody na jednoduché náramky, abych si materiál „osahala“. Poté už jsem neměla problém postupovat podle návodů v knize. Oproti tomu má sestra (11 let) návody vůbec nečetla a vytvářela pouze na základě fotografií.

Kniha Moniky Hrabálkové je v anotaci jasně směřována dětem. Právě k nim míří tato technika a na základních školách se šíří velkou rychlostí. Děti rychle chápou postupy, obrázky a zpracování. I když je pravda, že ne vždy se podaří výrobek na první pokus. U toho, kdo s materiálem nikdy nepracoval, je potřeba buď velké trpělivosti a neustále opakovaných pokusů, nebo – jako jsem to udělala já – nejprve si vyzkoušet materiál a techniku na jednodušších věcech. V každém případě bych knihu nedoporučila úplným začátečníkům.

Ať už zakoupíte publikaci pro sebe, nebo pro své děti, věřím, že vám udělá radost a dostatečně vás zabaví. Přinese vám spoustu nových nápadů a nebudete mít doma pouze miliony barevných náramků, ale přibude také náhrdelník či tučňák na klíče. Nezbývá mi, než popřát hodně zdaru do díla.

HRABÁLKOVÁ, Monika. Náramky z gumiček a další super ozdoby. 1. vyd. Praha: Fragment, 2014. ISBN 978-80-253-2385-4.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení