Recenze: Knihy pro děti a mládež

Pádem andělů to začíná…

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Penryn je neobyčejná hlavní hrdinka, kterých ve světě knih není mnoho. Stará se o svou šílenou matku a svou mladší sestru na vozíčku. Dobře, beru zpátky, připomíná mi Katniss z Hunger Games. Zvláště tím, že je prakticky hlavou rodiny. Jenže když Paige – její malou sestřičku – unesou a matka strachy uteče pryč, je odkázaná na pomoc nepřítele, o čemž se jí nikdy ani nesnilo, a tady se recenzovaná kniha se zmíněnou dystopií rozchází.


knihaJedná se o první díl série s názvem Penryn a konec dní spisovatelky Susan Ee. Samotná kniha se jmenuje Pád andělů a její druhý – a zároveň závěrečný – díl je pojmenován Svět poté. Čtení zmíněné knihy je vhodnější spíše pro mladší čtenáře a pro takové, kteří mají rádi dystopickou fantasy.

Když jsem knihu začala číst, první stránky mě nijak moc nezaujaly. Zvláště pak proto, že autorka pořádně ani nepopsala, jak andělé spadli na Zemi. Bylo to, jako by čtenáře hodila do studené hluboké vody a nechala ho, ať se naučí plavat sám. Připadalo mi, že je na všechno moc hr a honem rychle se chce dostat do akce, což někdy není na škodu, ale tady by mě pár podrobností ohledně pádu andělů zajímalo.

Kdyby bylo na mě, začátek knihy bych rozepsala a přidala tak nejméně čtyři stránky nějakého prologu, kde by se čtenář dočetl, jak pád andělů probíhal, protože já osobně jsem si to nedovedla dost dobře představit. Co mě však potěšilo, byla počáteční absence dialogů. Autorka umí vážně brilantně popisovat. To se mi líbilo.

Jak se kniha trochu rozjela, už se mi velice těžce zavírala. Je sice pravda, že něco z děje jsem si celkem logicky odvodila, tím pádem to předpověděla ještě dříve, než to nastalo, ale stejně musím říct, že mě kniha bavila. Bylo fajn přečíst si něco jiného než upírskou fantasy (u nichž mi nepřijde, že by jich bylo zase tolik – zvláště proto, že jsem jich ani tolik nečetla, jen tak nějak přiměřeně). Bylo dobré najít knihu, kde hlavní hrdinka neprahne po mužském protějšku až tak urputně a zajímá ji taky něco jiného, za co je ochotna položit život.

Místem, kde se nachází Penryn, je USA po pádu andělů na Zemi. Hledá svou malou handicapovanou sedmiletou sestru, kterou z nějakého, pro ni nepochopitelného, důvodu unesli andělé. Nikdy děti neunášeli a nikdo – ani Raffe, padlý anděl – jí nebyl schopen nic vysvětlit, přestože by o tom měl něco vědět.

Penryn je osobou a hlavní hrdinkou, které nechybí odvaha pro to, aby zachránila lidi, na kterých jí záleží, a aby udělala správnou věc. Když si člověk vezme, že s andělem – někým, koho by měla považovat za nepřítele – jde na místo, kde by se měla nacházet její sestra, připadá mi daleko odvážnější než její matka, což je pochopitelné hlavně z důvodu, že matka je šílená a sama Penryn z ní čas od času má strach. Nebo spíše o ni. Hlavně v okamžiku, kdy až příliš realisticky mluví se „svými démony“.

Druhou postavou, s níž se v knize setkáváme, je Raffe. Padlý anděl, kterému vlastní lidé uřízli křídla. Jeho postava působí na jednu stranu samolibě, na tu druhou sympaticky, až skoro ochranářsky. Myslím si, že každý, kdo si knihu přečte, prakticky od začátku pozná, že patří k těm „hodným“ andělům, dá-li se to tak říci.

O svém postavení polobožského válečníka nikdy nežertuju.“
„Pane. Bože.“ Ztiším hlas, zapomněla jsem, že musím šeptat. „Jsi prostě pták, co se zlobí. Fajn, máš pár svalů, to ti nejde upřít. Ale víš, že jsou ptáci o stupeň výš v evolučním vývoji než ještěrky? A to taky jsi.“
Uchechtne se. „Evoluce.“ (…) [1]

Líbila se mi i ta ironie hlavní hrdinky, s jakou mluvila s Raffem. S padlým andělem. Na to, že to byl anděl, vůbec se ho nebála. Na rozdíl od ostatních lidí, kteří by z něj třeba mohli mít strach, hlavně kvůli pověsti andělů. Kdežto Penryn měla určitou dávku odvahy, která je v její situaci určitě nutná.

Není to nějaká převratná kniha, ale moc dobře se čte, a když se do ní člověk jaksepatří začte, už nedokáže přestat. Jedná se o knihu, která vám nezabere příliš času, ale v případě, že máte rádi dystopie a fantasy, určitě se po ní podívejte. Já nelitovala.

Máte rádi anděly? Jděte do toho. Pouze tenhle jeden důvod stačí k tomu, abyste se po knize podívali, pokud vás nějakým způsobem z mé recenze zaujala.

[1] EE, Susan. Pád andělů. 1. vydání. Praha: Motto, 2014, 287 s. ISBN 978-80-2670-0470.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení