Recenze: Knihy pro děti a mládež

Moderní technika v pohádkové říši

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Pohádkovou říši zná každé malé dítě. Královská rodina žije v přepychovém zámku, Ježibaba zase číhá v perníkové chaloupce, rybník hlídá vodník. Ve vyprávění Lenky Rožnovské je to ale trošku jinak, protože do zaběhnutých pořádků zasáhne hrdina z lidské říše.


knihaHlavní hrdina Jan Hloupý se odjakživa toužil stát spisovatelem. Jeho pokusy ale stále nevychází tak, jak by si představoval, a tak po tom posledním nezdařeném se rozhodne zkusit něco jiného. Stává se z něj prodejce mobilních telefonů. Moc se mu nedaří až do chvíle, kdy potkává Děda Vševěda, který ho posílá do pohádkové říše. Jan nejdříve neví, jak se má zachovat a komu vlastně telefony má nabízet, pak ale zahlédne v temném lese poblikávat v dálce světýlko. Jan se za ním vydává a potkává svou první budoucí zákaznici. Ježibaba bydlí v krásné perníkové chaloupce, která je postavená ze všech možných a nemožných sladkostí. Jelikož má Honza hlad, pustí se do ochutnávání. Majitelka sladkého obydlí ho ale pozve dál a upeče mu nějaké ty laskominy, aby ji už neničil dům. Mezi řečí Honza pozná, že Ježibaba není zlá a netouží ho sníst, jen by chtěla trávit čas ve společnosti svých přátel a podělilt se s nimi o své výtvory. A tak jí Honza seznamuje s mobilním telefonem. Zatím tedy nemá Ježibaba komu volat, protože je první majitelkou telefonu v pohádkové říši, ale to se má již brzy změnit.

Komu Jan ještě prodá telefon? Komu zachrání život? A vezme si nakonec za ženu princeznu jako v každé správné pohádce? To se dozvíte, když si přečte knihu Mobilmánie v pohádkové říši, kterou vydalo nakladatelství Grada na jaře roku 2015.

Konec dobrý, všechno dobré. Jan se svého dobrého konce taky dočká, i když přijde v trošku jiné podobě, než původně očekával. A i když je pohádka plná moderní techniky, tak nejdůležitější je přeci jen dobré srdce a laskavá povaha. Tyto vlastnosti mu pomohou v mnoha prekérních situacích. Malí čtenáři tedy poznají, že je vždy lepší zkusit nejdříve jednat po dobrém – i s osobu ne zrovna příjemnou – a ne se hned uchylovat k hrubosti či násilí. Každého člověka občas může něco trápit, ať už je to ztráta přátel, bolavý zub či nezvěstná žena. Ať je to v pohádce či v reálném životě, můžeme dotyčnému pomoci, protože nikdy nevíme, kdy pomoc budeme potřebovat my. Pokud ale k sobě budeme lhostejní, bude i okolí takové k nám.

Knihu ilustroval Milan Starý, který byl za svou práci v knize Dům za mlhou nominován na Zlatou stuhu 2014 za výtvarný počin roku. Autorka Lenka Rožnovská není také žádným nováčkem, na svém kontě má dvě desítky knih pro dětské čtenáře. Kromě knižních titulů spolupracuje i s časopisem Sluníčko, na jehož stránkách vychází příběhy na pokračování. Autorka se také dlouhodobě věnuje projektům, které mají za úkol prohloubit čtenářské kompetence u malých dětí.
   
Knížku doporučuji. Pobaví, poučí a děti se k ní určitě budou rády vracet.

Ukázka
   
Jde se. Anebo ještě lépe, utíká se…
A jsem tady. Juj, bříško moje, právě jsi vyhrálo v loterii. Kam se oči podívají, tam je něco dobrého k snědku. Pendrekový polt, chodníček ze žužu, čokoládové truhlíky a v nich kvetou lízálkové kytky, stěny chalupy jsou z perníku a střecha je z dozlatova upečených buchet. To je vám taková krása! Oči baští, ale bříško plné není.

ROŽNOVSKÁ, Lenka. Mobilmánie v pohádkové říši. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5346-1, s.19.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení