Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: J. K. Rowling, Jim Kay – Harry Potter a Kámen mudrců

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
kniha

Na knižních pultech se objevilo nové vydání příběhu o mladém čaroději. Čím vyniká toto vydání od ostatních? Na stránkách Harryho Pottera a Kamene mudrců nás provází nádherné ilustrace od velmi nadaného Jima Kaye. Bradavice tak opět ožívají a my se můžeme vrátit na samý začátek, nastoupit do vlaku na nástupišti devět a tři čtvrtě a nechat se znovu okouzlit.


knihaO spisovatelce J. K. Rowlingové není třeba mnoho povídat. Kromě knih ze světa Harryho Pottera je autorkou románu pro dospělé Prázdné místo. Pod pseudonymem Robert Galbraith napsala detektivní romány Volání kukačky a Hedvábník. Poslední díl uzavírající detektivní trilogii by měl u nás vyjít v březnu 2016 a ponese název Ve službách zla. Bližší seznámení zde zasluhuje Jim Kay, který udělal veliký kus práce. Kay studoval ilustrace na Westminsterské univerzitě. V roce 2012 obdržel medaili Kate Greenwayové za své ilustrace ke knize Volání netvora od Patricka Nesse. Spolupracoval také na několika filmových a televizních projektech. Momentálně se věnuje ilustrování druhého dílu čarodějnické heptalogie, a to na Harrym Potterovi a Tajemné komnatě. Jim Kay na svém blogu uvádí, že ilustrování knih je mimořádně obtížná práce, a to je nejspíš ten důvod, proč to dělá. Více informací o jeho práci a jiné zajímavosti naleznete zde

Na Harrym Potterovi vyrůstala jedna celá generace, ale tato celosvětově úspěšná série k sobě neustále přitahuje nové čtenáře. Jestli je mezi vámi někdo nepolíbený tímto fenoménem, tak má příležitost to okamžitě napravit. 

Do svých jedenácti let neměl Harry vůbec ponětí, že kouzla existují. Žil se svou tetou, strýcem a rozmazleným bratránkem, kteří mu nepřáli nic dobrého. Harrymu se celý jeho život od základu změní, když mu sova doručí dopis, ve kterém ho přijímají ke studiu na soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích. Přijede pro něj Hagrid, klíčník Bradavic, aby mu pomohl s nákupem kouzelné hůlky, kotlíků a jiných školních potřeb. Ve vlaku se Harry seznamuje se svými spolužáky, především s Ronem a Hermionou, kteří se stanou jeho přáteli na život a na smrt. V Bradavicích však není zcela bezpečno a Harry bude muset čelit velkému zlu, aby ochránil Kámen mudrců, jenž svému nositeli dává nesmrtelnost. 

Příběh není směřován pouze na dětské čtenáře, ale na své si přijdou i ti odrostlejší. V dnešní době se jedná již o klasický fantasy příběh, který si hrdě udržuje své místo na výsluní. Rowlingová vytvořila svět, do nějž se všichni rádi vrací a jehož brány jsou neustále otevřeny novým návštěvníkům. Krásné ilustrace nás vtahují do děje a nechávají příběh žít. Obrázky se nacházejí na každé straně, někdy i na celé dvojstraně a celému čtení dodávají tu správnou atmosféru. 

Nakladatelství Albatros má v plánu každý rok vydat jeden díl Harryho Pottera, takže se do budoucna máme na co těšit. 

ROWLINGOVÁ, J. K., KAY, J.: Harry Potter a Kámen mudrců. Praha: Albatros, 2015, 256 s. ISBN 978-80-00-04039-4.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení