Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Sadie Chesterfield, Brian Lynch – Mimoni

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
il

Žluté postavičky Mimoňů zná snad každý. Poprvé se objevily ve filmu Já, padouch a od té doby zaplavily svět. Člověk je může vidět ve filmu, na tričkách, na různých upomínkových předmětech i v knihách. Jedna z nich vyšla poté, co byl o nich natočen film.


knihaKniha se jmenuje Mimoni a vydalo ji nakladatelství Cpress v roce 2015. Podle filmového scénáře ji napsal Brian Lynch.

Mimoni od počátku věků hledají pána, kterému by mohli sloužit. Čím zlejší je, tím lepší. Od dinosaura se dostali ke člověku, dokonce i k upírovi. Bohužel to ale jsou bytosti, které nemají moc štěstí, a kvůli nim vždy skončí jejich pán špatně. Dinosaurus se utopí v horké lávě, Napoleona skoro zastřelí jeho vlastním dělem a na upíra pustí denní světlo. Proto nastává čas, aby si našli někoho nového. Ale kde padouchy neustále shánět?

Kevin, Stuart a Bob se vydávají ze společného domova do světa, aby si nějakého pána našli. Když se dozví o Sjezdu padouchů, neváhají ani minutu a podniknou bláznivou cestu, na jejímž konci, jak doufají, odejdou se svým novým nadřízeným. Vždyť kde by mohl být lepší výběr než právě na setkání nejhorších živlů podsvětí?

Kniha Mimoni je určená dětem. Má jen pár stránek a každá kapitola je dlouhá tak akorát, aby ji i začínající čtenář pochopil a zvládl přečíst. Tomu napomáhají i dostatečně velká písmena. Příběh je protkán ilustracemi doprovázejícími vyprávění a na konci knihy jsou pak přidány záběry z animovaného filmu.

Každý se zajisté v příběhu najde. Tři hlavní hrdinové v podobě žlutých tvorečků jsou každý jiný. Kevin má vždy dost dobrých nápadů na rozdávání a je to on, kdo přijde s ideou najít si nového pána. Bob je ten nejmenší z nejmenších a věčně s sebou tahá svého plyšového medvídka, ale odvaha mu nechybí, a tak se vydává na dobrodružství spolu s Kevinem. A Stuart je jednooký Mimoň s hlavou věčně v oblacích, velice rád hraje na kytaru a na misi, kterou vymyslel Kevin, se dostává náhodou, když zamyšlen nad svými problémy zvedne ruku v nepravou chvíli.

Dohromady ale tvoří nerozlučnou trojku, která drží při sobě za každou cenu. Jeden druhého nenechají v průšvihu a společně zvládnou i nemožné. Díky těmto vlastnostem se mohou děti mnohému přiučit. I když je člověk malý, může dokázat velké věci. Naděje umírá poslední a dobrá nálada nic nestojí, ale dokáže mnohé. Navíc je příběh legrační, protože Mimoni nemluví naším jazykem, ale svým vlastním, který vzdáleně připomíná španělštinu. Mimoni také milují banány a při honbě za nimi se dostávají do zajímavých situací.

Postavičky Mimoňů jsou velice oblíbené, myslím si tedy, že kniha potěší každého malého čtenáře. Protože není dítě, které by je neznalo.

Ukázka

Na kraji pódia seděl Bob. Zakašlal a z pusy mu na pódium před Scarlet vypadl ztracený rubín. Scarlet si protřela rukama oči, jako by nemohla uvěřit tomu, co vidí. Dívala se z Boba na Kevina a pak na Stuarta. „Co…co jste zač, moji rytíři v lesklých…lacláčích?“
Kevin se vyškrábal na pódium. „Já le Kevin, to la Stuart,“ ukázal na Stuarta a pak na Boba: „Et la le Bob.“
„Mimoni!“ dovysvětlil Bob a podal jí svou vizitku. [1]

[1] CHESTERFIELD, Sadie a Brian LYNCH. Mimoni. Brno: CPress, 2015. ISBN 978-80-264-0871-0. Str. 55-56.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení