Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Natalja Ščerba – Časodějové – Klíč k času

1 1 1 1 1 (9 hlasů)

Vedle našeho světa existuje ještě jeden svět, který si stvořili tvorové nadaní kouzelnou mocí, aby unikli pronásledování. V tomto světě jsou hodiny mocným nástrojem a lidé, kteří je dokážou ovládat, se nazývají časodějové. Seznamte se s magickou zemí Eflarou, kterou představuje ruská autorka Natalja Ščerba ve své knize Časodějové – Klíč k času


knihaVasilisa Ohnivá žila více méně spokojeně u své nevlastní babičky Marty, měla nejlepšího kamaráda a věnovala se milované gymnastice. Dívčin otec se ale po hospitalizaci babičky ujme svých povinností a Vasilisa se stěhuje do jeho honosného domu. Zjišťuje, že má čtyři nevlastní sourozence, kteří jí ztrpčují život a mluví o podivných věcech. Dívka pochybuje o jejich duševním stavu, dokud se sama nedostane do Eflary. Rodina jí ani zde nedopřeje klidu a Vasilisa se stává figurkou v intrikách svého otce Severina Ohnivého. Eflaře hrozí srážka s naším světem, známým jako Ostala, po které by magický svět přestal existovat. Zemi může zachránit sedm dětí, které se postaví na Časokruh a vyřknou správné přání. Je snad i Vasilisa jednou z vyvolených? 

Časodějové – Klíč k času je první knihou ze šestidílné knižní série autorky N. Sčerby. Další díl má vyjít už 23. března. Čtenář společně s hlavní hrdinkou Vasilisou odhaluje nový svět s jeho zákonitostmi a seznamuje se zdejšími bytostmi, jako jsou víly či jednorožcům podobní tenkorožci. Autorka vytvořila inovativní zem. Jak už ostatně sám název napovídá, čas je hlavním tématem knihy, zdejší kouzlení probíhá převážně tak, že se pracuje s minulostí nebo budoucností předmětů. Člověk, který prokáže svůj časodějnický talent, získává časodějnickou střelu, která připomíná hodinky a pomáhá při práci s časem. Popisu časodějnického systému bych se mohla věnovat nadále, ale neučiním tak. Pokud se chcete o časodějnictví dozvědět více, přečtěte si knížku. 

Vasilisa stihne za 344 stránek ledacos prožít. Rodina, se kterou se po letech setkává, se k ní chová krutě. Dívka se v Eflaře seznamuje se zdejšími obyvateli, ti jí ale příliš nedůvěřují, a ani ona neví, zda je v jejich společnosti v bezpečí. Leckdy je toho na ni příliš nebo se jí dostane nějaké té rány a omdlí. Naštěstí je vždy poblíž nějaký mladík, který ji zachytí nebo alespoň polituje. Pro hrdiny je nemožné prohlédnout plány intrikánského Severina Ohnivého, ale i dalších Eflarských autorit, jelikož ti dokážou nahlédnout do budoucnosti. Vasilisa problémům čelí s kuráží, je ale věčně odkázána na pomoc ostatních a vybočuje tak z řad soběstačných hrdinek dnešní literatury. Uvidíme, jak se tato postava bude v dalších dílech vyvíjet. Ve druhé polovině knihy zaplanou sympatie a je zde naznačeno, kdo se ke komu cítí přitahován. 

Ostala představuje náš svět v současnosti. Explicitně není v knížce napsáno, ze které země Vasilisa pochází. Nicméně jméno hlavní hrdinky a národnost autorky jsou dostatečnou nápovědou. Rusko nemá ale pro děj příběhu význam, stejně tak by dívka mohla pocházet z jakékoliv země.

Knížka mě rozhodně zaujala, nicméně by autorka mohla věnovat více pozornosti detailům. Děti Severina Ohnivého předstupují ke zkoušce časodějnického talentu společně, ačkoliv jsou rozdílně staré. Čekaly snad všechny děti na Vasilisu? Stejně tak je až příliš jednoduché dopátrat se jména, které by mělo být přísně tajné.  

Kniha celou dobu spěje k vytvoření Časokruhu, nicméně autorka příběh kvapně ukončí ještě před záchranou Eflary. Jsem zvědavá, jak bude postaven další díl, jelikož sedm vyvolených by teoreticky mělo právě na začátku druhé knihy vyřknout přání, které zachrání časodějný svět. 

Vasilisa putuje z jedné nepříjemnosti do druhé, až nakonec dojde na poslední stránku prvního dílu. Tempo knihy je svižné a čtenář se nenudí. Na stránkách je sice občas tematizovaná úkladná vražda, ale vrchol násilí jsou pěstní souboje. Publikace Časodějové – Klíč k času je určená čtenářům od 11 let, nicméně pokud jste staršími fanoušky fantasy, dokážete se přenést přes jistou naivitu příběhu a svět Eflara vás zaujal, neváhejte a knihu si přečtěte.

Název knihy: Časodějové – Klíč k času
Autor: Natalja Ščerba
Překlad: Martina Pálušová 
Nakladatelství: Fragment
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2016
Vydání: 1.
Počet stran: 344
ISBN: 978-80-253-2967-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení