Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Petr Sís – Robinson

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Petr Sís je jedním z nejnadanějších českých (lépe řečeno česko-amerických) spisovatelů. Mimo to je ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů. Napsal okolo pětadvaceti knih pro děti a mládež a k dalším přibližně šedesáti knihám vytvořil ilustrace. K jeho nejlepším dílům patří bezesporu Zeď, Tři zlaté klíče nebo Tibet.


knihaTyto tituly řadíme stejně jako Sísovu nejnovější knihu Robinson k tzv. autorským knihám. Tedy knihám, ve kterých je neoddělitelně propojená textová a výtvarná složka, jejímž autorem je sám spisovatel. Mezi další významné české tvůrce autorských knih patří například Pavel Čech, Lucie Seifertová, Renáta Fučíková nebo Petr Nikl. Díky všem těmto autorům se na českém literárním trhu objevují vizuálně i obsahově nádherné knihy nejen pro děti, ale často s přesahem k dospělým čtenářům.

Ani v Robinsonovi Sís necílí čistě na dětského čtenáře, přestože je hlavním hrdinou malý chlapec. Autor zpracovává situaci, do které se může dostat každý, nehledě na věk. Čelit posměchu vrstevníků. Jak tíživě na nás dopadne obraz pokoje, který se v tmavě modrém tónu rozprostírá přes obě strany velkoformátové knihy. V pokoji stojí postel, vidíme i koberec a odhozené svršky převleku, ve kterém se chlapec vydal na maškarní ples a za který sklidil onen děsivý posměch. Leží v posteli, má zavřené oči a horečku, kráčí k němu maminka s tácem, nejspíš mu nese čaj. Sís popisuje autenticky chlapcovy dojmy, které ho do temného pokoje přivedly: „Nemůžu se dočkat, až mě všichni uvidí! Jenže když mě zahlédnou, začnou se smát a dělat si ze mě legraci. Polije mě horko. Najednou se necítím silný ani statečný. Chci být co nejdál. Maminka mě odvede domů a uloží do postele. Točí se mi hlava. Mám horečku a převracím se… Propadám se… Jsem ztracený…“ Autor je stručný, ale trefný.

Pobyt na ostrově v roli Robinsona můžeme vnímat jako chlapcův metaforický až snový únik do svého nitra. Uzavřít se před světem. Ostrov však není tak docela opuštěný a příběh ani o opuštěnosti není. Na pozadí odkrývá hodnoty samoty, soběstačnosti, a nakonec i přátelství.

Po výtvarné stránce v knize nacházíme několik prvků, které jsou nedílnou součástí Sísovy poetiky. Samotný formát ilustrací, vypravěčská zkratka a práce s barvami, pomocí kterých dokáže bravurně podtrhnout atmosféru. Podobně je jako v knize Zeď vodítkem dominantní červená barva, v Robinsonovi to je modrá. Modrá jako barva vody a vzduchu působí uklidňujícím dojmem, přestože – jak jsem popsala ve scéně s pokojem – se v ní může skrývat i něco tíživého. Autorův styl se však náhle mění s chlapcovým zabydlením na ostrově. Sís namísto detailní malby utváří ilustraci pomocí velkých, sytých barevných ploch, zjednodušuje linie a zplošťuje perspektivu. Na přebálce knihy nacházíme vysvětlení: „Autor vytvořil poetickou a barvitou poctu klasickým dobrodružným románům i osvobozené barvě evropského fauvismu.“ Odkaz na fauvismus vysledujeme právě v ilustracích ostrova, který byl nakonec inspiračním zdrojem i pro mnohé umělce tvořící v tomto stylu (např. Gauguina, který sice nebyl přímo fauvista, ale měl na ně velký vliv). Najdeme zde i jednoznačný odkaz na da Vinciho Poslední večeři.

Silný a milý závěr příběhu nechám utajený, aby pro vás cesta Sísovou obrazotvorností neztratila kouzlo překvapení. Kniha se hodí pro čtenáře od šesti let i jejich rodiče, kteří možná více než děti docení preciznost a hloubku ilustrací.

Název: Robinson
Autor: Petr Sís
Nakladatelství: Labyrint/Raketa
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Vydání: 1.
Počet stran: 48
ISBN 978-80-86803-43-2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení