Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Sylva Francová – Áďa spadla do kanálu aneb Putování Prahou

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Nakladatelství Albatros vydalo další knihu české autorky a ilustrátorky, která se stane pokladem v dětské knihovničce. Sylva Francová vytvořila pro malé čtenáře příběh holčičky, která spadne do kanálu, narazí tam na velmi neobvyklého kamaráda a ten se stane jejím průvodcem po Praze. A ne po ledajaké. Po Praze historické. Jak se mi líbila knížka Áďa spadla do kanálu, aneb Putování dávnou Prahou?

 

 

ada-spadla-do-kanaluÁďa je obyčejná malá holka, co občas zlobí a dělá si, co chce. Má dvojče – sestru Niku a ta je naopak naprosto vzorná, pořádná a hodná. Jednoho dne jsou obě nemocné a Áďa se nudí. Už ji nebaví ležet v posteli. Jelikož se cítí lépe, vyrazí ven na procházku. Courá se kolem paneláku a vypráví, jak její děda rád fotí úplně všechno, třeba i kanály. A najednou narazí na jeden, který dědeček nedávno fotil. Nakoukne do něj, nakloní se a – spadne… V kanále potká krysáka Emana, který se s ní hned spřátelí a pozve ji na výpravu do dávné Prahy. A tak se Áďa nechá vyvést z kanálu ven a zjistí, že se ocitla o několik století zpátky. Holčička a krysák cestují společně po různých místech a procházejí mezi staletími. Na jejich cestě se k nim připojí ještě racek Fero. Tato nesourodá trojice putuje a putuje, dětem se tak odhaluje nádherný svět dějin, významných pražských památek, osobností i událostí.

 

Sylva Francová nejenže vymyslela a napsala celý příběh, ale také vše namalovala. Kniha je ilustrovaná opravdu celičká od začátku až do konce včetně obalu a předsádky. Není vynechaný ani kousek papíru. Všude jsou ilustrace, barvy a text, který je někdy psán autorčinou rukou a někdy počítačově. Druhou verzi autorka využila tam, kde potřebovala čtenářům sdělit více informací najednou a ručně psaný text by se nevešel na malý prostor. 

 

Tím vším je kniha opravdu unikátní. Je to jedinečný kousek, který musí své čtenáře nadchnout. Hlavní hrdinka je sympatická malá rebelka, která má bujnou představivost a ničeho se nebojí. Cestovat kanálem či po řece, velkého krysáka ani drzého racka, a nebojí se dokonce ani historických postav opředených dávným tajemstvím, jako byl například rabín. Dokonce si k němu odvážně dojde pro radu, jak pomoci své sestřičce a vyléčit ji.

 

Osobně na knize oceňuji především nápad a styl, jakým je vytvořená. Ilustrace jsou veselé a upravené tak, aby se na dvojstranu vždy vešlo maximum požadovaných věcí. Takže když autorka potřebovala ukázat klikatě tekoucí řeku a domy, popřípadě památky kolem ní, neváhala je naklonit, jak se jí to zrovna hodilo. Perspektiva v jejích obrázcích ztrácí smysl, ale ničemu to nevadí. Je to krásně dětské a malým čtenářům to jistě přijde vhod. 

 

Úžasný je také nápad na příběh, který děti zaujme díky postavě nebojácné Ádi a jejím zvířecím průvodcům a který je stejně zábavný, jako poučný. Autorka totiž touto nenásilnou formou dostává do dětí překvapivě velké množství informací z dějin hlubokého středověku až po devatenácté století. Na závěr se dokonce děti spolu s hlavní hrdinkou dozví i něco ze starých pověstí. 

 

I když má knížka poněkud podivný název, je nádherně vypracovaná, má opravdu kvalitní obsah a poutavý příběh. Děti v ní najdou dobré čtení, dobrodružství, ale i hodně poučení. Tato kniha jistě nadchne hodně malých čtenářů, ale i jejich rodičů, kteří by měli určitě počítat s tím, že budou muset po jejím přečtení naplánovat výlet po pražských památkách. Děti budou jistě chtít vidět naživo, o čem si četly a kudy Áďa putovala.


Áďa spadla do kanálu aneb Putování Prahou
Autor Sylva Francová
Nakladatelství Albatros
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 118
ISBN/EAN 978-80-00-05043-0
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení