Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Anna Milbourne – Kdopak žije v moři

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Kdopak žije v moři

Nakladatelství Svojtka, které se specializuje na vydávání barevných obrazových publikací pro děti a mládež, nedávno vydalo leporelo středního formátu určené pro děti od tří let. Jmenuje se Kdopak žije v moři, a jak napovídá název, přenesou se v něm malí čtenáři do mořského světa plného rozmanitých zástupců fauny a flóry.



Dobrodružná výprava začíná na pláži, jejíž břeh omývá mořská voda. Šup do vody. A jsme rovnou u korálového útesu, který obývá nespočet barevných rybiček spolu s obávaným predátorem – hladovým žralokem. Zavítáme i do studenějších vod, a dokonce i do míst věčné temnoty, kde jen občas pableskují prazvláštní stvoření, jejichž názvy ve své paměti marně hledám… A aby toho nebylo málo, sem tam se podíváme i nad hladinu, abychom mohli o to více obdivovat život pod ní.

Kdopak žije v moři

Leporelo nabízí základní výjevy z mořského světa. Vystupuje v něm většina známých zvířat, která si s daným prostředím spojujeme, kromě zmíněného žraloka to je třeba chobotnice, velryba nebo lachtan, překvapivě je tu dán prostor i méně známým druhům – mihne se tu třeba řasovník rozedraný nebo krab-yetti. Malému čtenáři tak knížka nabízí různorodou podívanou. Velkým kladem knihy je pak využití odklápěcích okének, díky nimž si dítka užijí mnoho legrace při objevování dalších detailů.

Leporelo ilustrovala Simona Dimitri, jejíž tvorba se vyznačuje jemnými tahy a citem pro barvy. Vedle tlumenějších tónů, které v celé knížce převládají, jsou místy užity sytější barvy, díky takto vzniklým kontrastům vznikají působivé výjevy. V ilustracích je upřednostněna zkratka před snahou o reálné ztvárnění, což je v případě dětských leporel žádoucí. Obrázky tak působí mile a vkusně.

Kdopak žije v moři


Kdopak žije v moři

Líbivé obrázky doplnila textem Anna Milbourne (z její tvorby jmenujme např. leporela Kdepak bydlí zvířátka nebo Jak to žije ve stromě, která u nás rovněž vydalo nakladatelství Svojtka). Tyto komentáře místy popisují zobrazený mořský svět, místy malého čtenáře přímo nabádají k akci, často za pomoci otázek. Díky nim může dítko rozvíjet řečové schopnosti – nejen že se podívá, co se skrývá pod otevíracím okénkem, ale také se pokusí odpovědět na položenou otázku. 

Leporelo Kdopak žije v moři má mé doporučení. Ostatně u mých dětí se ihned zařadila mezi favority, a tak se v současné době nachází na tzv. „výstavce“, tj. na polici, kde máme vystavené nejoblíbenější knížky, které chtějí mít mé děti po ruce. A to myslím mluví za vše.

Kdopak žije v moři

 

Kdopak žije v moři
Autor Anna Milbourne
Překlad Tereza Pádecká
Ilustrace Simona Dimitri
Nakladatelství Svojtka
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 14
ISBN/EAN 978-80-256-2491-3
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení