Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Roald Dahl – Velikananánský krokodýl

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
Velikananánský krokodýl

Svět dětských knih je nesmírně bohatý na výjimečné příběhy, které v sobě snoubí hravost, vtip a nadsázku. Jednou z takových vzácných kousků je i kniha Velikananánský krokodýl od mistra v oboru dětské literatury Roalda Dahla, kterou v českém překladu nedávno vydalo nakladatelství Pikola.

 

Jde o útlou knížku čítající kolem 30 stran, která zdařilejším čtenářům (a nebo posluchačům, kteří patří mezi šťastlivce, jimž čtou pohádky rodiče) vystačí na jedno čtení před usnutím. Jenomže jak to u dobrých příběhů bývá, veselé příhody velikananánského krokodýla ve vás zůstanou ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku, a ještě dlouho se smějete při vzpomínce na originální zvířecí postavičky, jako je opice Hopaskok, hroch Bžoch nebo slon Bambalon.

Příběh se odehrává v Africe, kde si jednoho dne jeden ohromně veliký krokodýl usmyslí, že by si dal nějaké dobré, šťavnaté… dítě! A tak se vydá nějaké najít. Cestou potká několik zvířátek, která měla s krokodýlem asi už tu čest, protože od něho nečekají nic dobrého. A když se jim pochlubí se svým plánem, snaží se ho odradit, že děti jsou přece nechutné a že ho lidé stejně chytnou, a ještě mu dají na frak. Krokodýl se ale nenechá odradit, jen tak z legrace udělá zvířátkům ještě nějaký ten naschvál a šine si to k vesnici. Využívá přitom mistrné převleky, aby se dostal co nejblíže k dětem, jenomže nepočítá s nečekanými zachránci, kteří dětem přijdou na pomoc… Ale více se už můžete dočíst sami, abych vám nevyzradila konec. A ten je opravdu… originální.

Velikananánský krokodýl
V knize je malým čtenářům předložen nekonvenční příběh, který možná nepotěší některé úzkoprsé rodiče. Přece jen: kdo by v klasické pohádce čekal jako hlavního hrdinu (tedy vlastně antihrdinu) krokodýla, který si chce pochutnat na křehoučkém dítěti? Je to de facto „potvora, zlá a surová“, „hnusná příšera škaredá“, „odpornej hltounskej krkoun“. Ano, přesně těmito kouzelnými nadávkami je krokodýl častován od ostatních obyvatel pralesa. I díky nim vybočuje daná kniha z ostatní tvorby pro děti. 

Autor si umně hraje se slovy – vždyť ony citované nadávky nejsou vůbec vulgární, a přesto jsou silně expresivní, tak nabité emocemi! Prozaický text místy dokonce přechází ve verše, které jsou stejně jako celá kniha vtipné a plné expresivních slov, mj. netradičních zdrobnělin. Spisovný jazyk často přechází v nespisovnost, hojně jsou využity hovorové tvary adjektiv (např. hodnej namísto hodný, dobroučký dítě namísto dobroučké). Jazyk tak působí živě a přirozeně. Dík za to samozřejmě náleží překladatelské dvojici Lubě a Rudolfu Pellarovým, kteří tu odvedli skutečně dobrou práci.

Jde o další milý příběh z dílny Roalda Dahla, kterého jinak většina zná díky jeho půvabné knize Karlík a továrna na čokoládu. Je určen pro děti od 5 let, a to pro holky i kluky. Ti dozajista ocení ilustrace Quentina Blakea, jenž ostatně zajistil výtvarný doprovod u většiny knih Roalda Dahla a jenž je rovněž tvůrcem řady vlastních autorských knih pro děti. 

Jak je z předestřené recenze zřejmé, kniha Velikananánský krokodýl má mé vřelé doporučení. Jen malé upozornění: promyslete si, zda si ji budete s dětmi číst skutečně před spaním. V tom případě vám totiž hrozí hurónské záchvaty smíchu, výskot a hlasité projevy nespokojenosti, pokud byste chtěli knihu odložit před koncem. 

Přeji pěkný čtenářský zážitek!

Velikananánský krokodýl
Velikananánský krokodýl

Velikananánský krokodýl
Autor Roald Dahl
Překlad Luba Pellarová,Rudolf Pellar
Ilustrace Quentin Blake
Nakladatelství Pikola
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 32
ISBN/EAN 978-80-7617-184-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení