Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Joe Todd-Stanton – Myšák jménem Julian

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Malé děti nepotřebují moc textu, rády si prohlíží obrázky, jejich rodiče ale dozajista ocení příběh, který má smysl. A přesně takovou knížkou je Myšák jménem Julian od autora Joea Todd-Stantona. Děti se v ní dočtou o tom, jak moc je důležité mít přátele a že samota nás někdy může opravdu tížit, i když si na první pohled žijeme dobře.



Myšák Julian je samotář. Má rád své soukromí a společnosti ostatních zvířátek se raději vyhýbá. Občas se stane, že se ho některé z větších zvířat pokusí sníst. Je sám a bezbranný, takže je to dokonalá kořist. Jednoho dne se o to pokusí i hladová liška. Její snaha ale vyjde vniveč a ona zůstane hlavou trčet v Julianově domečku. Nejprve se jí Julian bojí a doufá v nějaký zázrak, který by ho z této prekérní situace dostal, ale pak vezme svůj osud do vlastních rukou a lišku osvobodí. Jak příběh dopadne, vám neprozradím, ale můžu říct, že myšák už nikdy nebude ve svém životě sám.

Každý z nás občas potřebuje prostor a čas být sám se sebou. Je to zdravé a pomůže nám to setřídit si vlastní myšlenky, popřemýšlet o tom, co chceme, kam směřujeme a co máme na svém životě rádi. Stejně důležité je ale být ve společnosti. Zapojit se do komunity, ve které bydlíme, dát si s přáteli partičku karet, zasmát se, vyrazit na společný výlet, svěřit se někomu se svým trápením, pobrečet si, … Je podstatné mít v životě někoho, o koho se můžeme opřít. Nemusí to být desítka lidí, ale jeden blízký přítel bohatě postačí. A kniha Myšák jménem Julian chce právě tuto myšlenku dětem předat.

Ukažme dětem, jak moc je fajn, když mají někoho, s kým si mohou hrát, s kým mohou objevovat svět. Vysvětleme jim, že je jedno, jak ten druhý vypadá, jak bydlí, jak se strojí; důležité je, jestli se s ním dítko cítí příjemně. Pak může vzniknout krásné přátelství, které mu možná vydrží celý život. A společně se životní překážky budou překonávat lépe. Protože když nás přítel zná, bude vědět, co má dělat, když nám zrovna nebude do smíchu. Choďme tedy s dětmi ven, navštěvujme jejich kamarády, nechme je tvořit přátelství ve školce, na hřišti nebo třeba na dovolené.

Knížka Myšák jménem Julian se bude líbit malým čtenářům, dospělí si čtení milého příběhu o přátelství užijí zajisté také. Navíc je krásně ilustrovaná. Můžeme tedy knihu číst znovu a znovu. A pokud má malý čtenář bujnou fantazii, dají se nádherné obrázky využít k vyprávění a vymýšlení vlastních pohádek. Zábava na několik hodin je tu!

Kniha Myšák jménem Julian vyšla v rámci projektu Zásilka z Knihozemě.


Myšák jménem Julian
Autor Joe Todd-Stanton
Překlad Katarína Belejová
Ilustrace Joe Todd-Stanton
Nakladatelství CPress
Místo vydání Brno
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 40
ISBN/EAN 978-80-264-2511-3
Ediční řada Zásilka z Knihozemě

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení