Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Petra Bartíková – Medvídek na farmě

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Další kniha, která patří do Zásilky z Knihozemě, je roztomilé leporelo Medvídek na farmě. Autorkou je Petra Bartíková a ilustrátorkou Katarína Macurová. Tato dvojice má na svém kontě už několik knih o medvídkovi, který objevuje svět, takže pokud už některou z nich máte doma, určitě neváhejte pořídit si i další. Kromě těchto knih vydala autorka i mnoho dalších publikací, které jsou krásné, a navíc poučné.


knihaMalý medvídek se na své farmě stará o různá zvířátka – slepičky, koníky, ovečky i kozy. Jeho pomocníkem je malé prasátko, které je ale trošku popleta. Díky němu zažijí děti zábavné chvilky. Například když medvídek dojí kravičku a těší se, jak z mléka bude dělat lahodné sýry, tak prasátko do vědra s nadojeným mlékem nalije kakao a pije ho pak dlouhým brčkem. Ze sýrů tedy nebude nic, ale prasátko je najedené. Nakonec vše dobře dopadne, a i když celý den prasátko spíše přidělává medvídkovi práci a rozptyluje ho od jeho úkolů, nakonec je medvídek rád, že takového kamaráda má.

Kniha má pouhých 12 stran, přesto dětské čtenáře nepřestane bavit prohlížet si je stále dokola. Kromě krásných ilustrací se mohou děti těšit na pohyblivé obrázky, na kterých prasátkovyvádí své rozpustilé kousky.

Děti se v knize seznámí s několika úkony, které se na farmě dělají. Od sbírání vajíček přes dojení krávy až po stříhání oveček. Kniha může vyvolat diskuzi na téma farmaření, života na venkově a s ním spojených činností.

Leporelo Medvídek na farmě doporučuji nejmenším dětem. Starší si knihu prohlédnou jednou, párkrát si zatáhnou za vytahovací prvky a přestane je bavit. Ti nejmenší, kteří teprve objevují svět, však knihu dozajista ocení. Nevadí jim prohlížet jednu věc stále dokola. Ovšem na „vytahovátka“ opatrně, jsou jen papírová, takže při nešetrném zacházení by se mohla zničit.

Kniha Medvídek na farmě vyšla v rámci projektu Zásilka z Knihozemě.


Medvídek na farmě
Autor Petra Bartíková
Ilustrace Katarína Macurová
Nakladatelství Albatros
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 12
ISBN/EAN 978-80-00-05364-6
Ediční řada Zásilka z Knihozemě

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení