Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Radek Malý – Atlas vyhubených živočichů

1 1 1 1 1 (1 hlas)

V mnoha případech tu byla před námi. Člověk ale potřebuje stále víc místa, vyrábí nové zbraně, vypouští do přírody všelijaké látky a mnoho zvířat kvůlitomu trpí.Často se dostanou až do fáze, kdy vymřou a jejich druh už nemůže být zachráněn. Kniha Atlas vyhubených živočichů autora Radka Malého se věnuje právě těmto tvorům, které už v přírodě nenajdeme. O ilustrace se postarali Jiří Grabavič a Pavel Dvorský.


knihaPodle historických údajů se nacházíme v tzv. době šestého masového vymírání. V minulosti za vyhynutí některých tvorů mohla změna klimatu, evoluční vývoj nebo nevysvětlitelné důvody, které doposud zkoumají vědci. V současné době za vymírání zvířat může primárně člověk. Není to ale tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Úplnému vymření předcházelo vždy několik faktorů, které nejprve napomohly úbytku jistého druhu, a až dalším krokem bylo úplné vyhynutí. Příroda je však neskutečně mocná a umí si poradit. Často se tedy zvíře na pokraji vyhynutí stihlo zkřížit s jiným druhem, a vzniklo tak zvíře nové. Například pratur je předchůdcem dnešního tura, který patří k nejpočetnějším živočichům na planetě. Takže i když některé zvíře zahyne, přežije částečně v jiném. Touto skutečností bychom se ale neměli utěšovat a měli bychom se snažit o záchranu tvorů, kteří už mají tzv. na kahánku. Měli bychom chránit přírodu, často totiž za vyhynutí zvířete může to, že už nemůže žít ve svém přirozeném prostředí a v novém se přizpůsobí jen těžko, anebo vůbec.

V Atlasu vyhubených živočichů se děti mohou seznámit se 41 druhy, které žily na naší planetě dávno před námi. Často jsou to předchůdci zvířat, která vídáme dnes. Malíř Jiří Grabavič doprovodil text celostránkovými obrazy a Pavel Dvorský je doplnil vědeckými ilustracemi. Malým čtenářům se tedy dostane hutného informačního i obrazového materiálu. Děti se například dozví, že i když všechna probíraná zvířata spojuje fakt, že vyhynula, vůbec nevymřela ze stejných důvodů. Každé z nich má na svědomí něco jiného. A tím jsou jedinečná.

Kniha je určená pro děti od 10 let a myslím si, že ji ocení především ti, kteří se o toto téma zajímají. Text je podle mého názoru místy těžký, takže malé děti by jistě brzy začal nudit. Doporučuji tedy rodičům zvážit, zda je jejich dítě ten pravý čtenář pro tuto knihu, a pokud ano, tak gratuluji a určitě publikaci pořiďte, protože je opravdu povedená. Domnívám se ale, že je určena užšímu okruhu čtenářů díky specifickému tématu než kupříkladu běžný pohádkový příběh. Kniha je vyvedena ve formátu A4 a v pevné vazbě.

Atlas vyhubených živočichů vyšel v rámci projektu Zásilka z Knihozemě.


Atlas vyhubených živočichů
Autor Radek Malý
Ilustrace Pavel Dvorský,Jiří Grbavčic
Nakladatelství Albatros
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 88
ISBN/EAN 978-80-00-05360-8
Ediční řada Zásilka z Knihozemě

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení