Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Natalja Ščerba – Časodějové – Koruna času

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Koruna času je závěrečným dílem knižní série Časodějové, kterou napsala ukrajinská autorka Natalja Ščerba. Hlavní postavou je mladičká Vasilisa Ohnivá, která byla předurčena k velkým věcem. Dívka a její kamarádi se věnují časodějnictví – kouzlení s časem. Vasilisa je ohromená novým světem. Život jí ale znepříjemňuje veliký duch Ostaly.


knihaVasilisa vstoupila do učení k Astragorovi. Nežene ji touha po vědění mocného ducha Ostaly, nýbrž snaha odhalit, kde skončil její kamarád Feš. Dívka si osvojuje nové dovednosti, seznamuje se s novými lidmi a oblastmi, odhaluje další tajemství Rozeklaného zámku. Téměř všichni klíčníci již objevili poselství komnat. S koncem výprav do tajemného sídla se blíží i konec dobrodružství Vasilisy a jejích přátel. Přežijí ovšem všichni Astragorovy pletichy?

Motiv, který se táhne celou knižní sérií Časodějů, je vzdělávání se. A tak nemůže chybět ani v tomto díle. Ačkoliv Vasilisa pobývá ve škole, vyhrazuje jí spisovatelka soukromé lekce. Zdá se, že motiv čarodějnické školy Ščerbě není vlastní, a proto nechává dívku objevovat nové pod taktovkou soukromých učitelů. Hlavní postava se neseznamuje pouze s časodějnickými jevy, ale navštěvuje i nové oblasti. Samozřejmě je všude možné se něco naučit:

„Ve volných chvílích to můžeš zkoušet sama,“ mrkl na ni Alexandr. „Vyber si z toho harampádí jednu věc… Myslím, že se ti brzy podaří vytvořit vlastní jantarii. Ale nezapomeň na správný postup. Nejprve musíš otevřít svůj čas – nakreslíš kruh časodějnickou střelou, potom vyvoláš z paměti vzpomínku, a teď přijde to nejtěžší – vytáhneš ji zrníčko po zrníčku… a až se ukáže, vyslovíš eferové slovo: jantárie!“
Vasilisa přikývla a pečlivě si vše zapamatovala.
(ŠČERBA, Natalja, 2019. Koruna času. Přel. M. Pálušová. Praha: Fragment, s. 296. ISBN 978-80-253-4105-6.)

Tato knižní série není určena mé věkové kategorii, a není tedy ku podivu, že nepatřím mezi skalní fanoušky Časodějů. Různé zákonitosti světa, které bobtnaly s každým dílem, jsem pozapomínala. V některých pasážích textu jsem z toho důvodu tápala. Autorka ohýbala zákonitosti Eflary a Ostaly podle svých potřeb a záměrů, ale k mému velkému zmatení.

Více prostoru dostávají v této knize vzájemné pocity. Ani tato autorka se ve svém díle nevyhnula velkému párování postav. Zdá se, že jejím mottem bylo: na konci knihy „nikdo nesmí zůstat sám“.

Autorčin styl se s napsanými knihami tříbil. Přesto na mě konec působil chaoticky a mírně předvídatelně. V textu jsou kromě toho k nalezení hrubky, jako například uvozovky na místech, kde by neměly být.

Koruna času je závěrečným dílem série Časodějové. Poslední tajemství jsou odhalena a pohnutky postav vysvětleny. Jedná se o zdařilý konec příběhu o Vasilise a jejích kamarádech. Spisovatelce se nedá upřít bohatá fantazie. Jak už ostatně dokazuje změna jednoho písmene ve výrazu čarodějové. Místo r se použije s a náhle tu máme celý nový svět s různorodými zákonitostmi. Mladším čtenářů mohu tuto knižní sérii doporučit.


Časodějové – Koruna času
Autor Natalja Ščerba
Překlad Martina Pálušová
Ilustrace Olga Zakis
Nakladatelství Fragment
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 428
ISBN/EAN 978-80-253-4105-6
Ediční řada Časodějové

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení