Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Ľuboslav Paľo – Haló, haló, paní Kočko!

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Haló, haló, paní Kočko!

Bylo nebylo, za sedmero řekami a sedmero horami žila byla jedna kočka a dvě myši. A jak to tak bývá, škorpili se spolu a škádlili, až to bylo na celou knížku. Krásnou. Veršovanou. Bohatě ilustrovanou. Jmenuje se Haló, haló, paní Kočko! a myslím si, že si zasluhuje vaši pozornost, obzvlášť pokud si nevíte rady, jakou knihu by měl letos nadělit Ježíšek vašim ratolestem.

 

 

Haló, haló, paní Kočko! je obrázková knížka určená pro děti ve věku 3 až 7 let, kterou napsal a ilustroval Ľuboslav Paľo. Jde o jednoho z nejoceňovanějších slovenských ilustrátorů současnosti, který získal věhlas i v zahraničí. Ostatně ona knížka, o které je tu řeč, vyšla nejdříve ve Švýcarsku, až poté byla přeložena do autorova rodného jazyka; vydání se dočkala mj. v Itálii nebo Japonsku. V pořadí jde již o třetí autorskou knížku Ľuboslava Paľa, a patrně o nejzdařilejší. Paľo se českým čtenářům představil již dříve, a to jako ilustrátor knihy Kamzíkův velký skok (Portál, 2016). Z jeho autorských dětských knih je právě Haló, haló, paní Kočko! tou, která byla do češtiny přeložena jako první.

O překlad se postaral Daniel Rušar, autor již zmíněného vyprávění o kamzíkovi nebo dětské knížky Vlk a tma (Paseka, 2016). Překlad je to zdařilý; text působí přirozeně, svižně a hravě. Příběh je jednoduchý – myší bráškové Tim a Pim nechtěně zatahají kočku za ocas. A ta si to nenechá líbit. Začne hra „na kočku a na myš“, do které se zaplete i ježek. Jak to skončí, neprozradím. Podotknu však, že – jak to v příbězích pro děti bývá – obsahuje i tento ponaučení, totiž že teprve v nouzi poznáme přítele a že se vyplatí pomáhat a držet při sobě. Kniha tak má přesah, díky němuž se malí čtenáři mohou naučit, jak se zachovat v různých situacích, nebo rozpoznávat dobré od zlého.

Haló, haló, paní Kočko!

Obrázky se vyznačují výraznou kombinací sytých barev, sebejistými tahy umocňujícími expresivnost zobrazeného, a přitom jemnou stylizací např. v obličejových (vlastně čumáčkových) partiích. Obrázky jsou natolik netradiční, že z knihy vytváří mistrovské dílo nejen literární, ale i malířské. Celek tak lze hodnotit nikoliv jako text doplněný obrázky, ale jako vizuální příběh, ve kterém má zobrazené stejnou váhu jako to vyprávěné.

Kniha na Slovensku sklidila takový úspěch, že je již delší dobu beznadějně vyprodaná, a zvláště maminky malých dětí píší autorovi o dotisk, nebo alespoň o pokračování. Knihu si tak nenechte ujít, dokud je ještě k mání; vám i vašim dítkám ji vřele doporučuji.


Haló, haló, paní Kočko!
Autor Ľuboslav Paľo
Překlad Daniel Rušar
Ilustrace Ľuboslav Paľo
Nakladatelství Portál
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 32
ISBN/EAN 978-80-262-1364-2
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení