Recenze: Knihy pro děti a mládež

Recenze: Josef Beneš – Meďan a Koumen na planetě pupkáčů

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
5

Snad každý z nás někdy zatoužil cestovat do nepoznaných světů nebo na neznámou planetu. Dva pohádkoví kamarádi Meďan a Koumen to dokázali prostřednictvím svého Fofrováku. Autor Josef Beneš vytvořil krásný pohádkový svět, kde – jak to v pohádkách, byť moderních bývá – hlavní roli hraje přátelství a čistá duše vítězí nad všemi zlouny a nafoukanci. Knížka Meďan a Koumen na planetě pupkáčů, první ze série Meďana a Koumena, otevírá dětem dveře do světa fantazie a bláznivých dobrodružství.

Koumen je vynálezce, který ve volných chvílích vymýšlí způsob, jak se dostat na jiný, nepoznaný svět. Ale co by byl vynálezce bez šikovného konstruktéra? A tak mu téměř doslova z nebes spadl podivný tvoreček, který ani nevěděl, jak se jmenuje, ale měl velmi šikovné ruce. Když se spojí dobrý nápad a šikovné ruce, je už jen krůček k sestrojení Fofrováku – teleportační kabiny. A dobrodružství dvou nových kamarádů může začít. 

 

Objevit se na neznámé planetě plné podivných rostlin a tvorů je v této knížce tím nejmenším problémem. Setkání s obrovskými ještěry nejdříve vzbudilo nervozitu, ale nakonec se z něj vyklubalo další přátelství a nejen to. Lap a Křup pomáhali našim hlavním hrdinům překonávat vzdálenosti ve vzduchu i ve vodě. A jak porozumět cizí kultuře bez internetu, jak se dorozumívat a získávat informace bez mobilního telefonu? Naštěstí Koumen myslí na vše, a tak má v záloze své dva PUPy, plně univerzální přístroje, které jim pomáhají v nejedné prekérní situaci, jednou jako vysílačky, jindy jako dalekohled, či záznamník. 

 

Přestože autor především tříbí dětskou fantazii a mnoho věcí je v knížce jen naznačeno, není pochyb o tom, že dokáže velice podrobně a poutavě popsat detailně postavy.

Opeřenec ze všeho nejvíc připomínal nepřirozeně velkého orla (…) Jeho tělo bylo mohutné, uzpůsobené letu a pokryté řídkým peřím brčálově zelené barvy. Stál klidně na dvou silných nohách, vyzbrojených třemi zakřivenými pařáty.

BENEŠ, Josef. Meďan a Koumen na planetě pupkáčů. Brno: Vlastním nákladem. 2022. s. 62

 

Také popisy prostředí přímo lákají k návštěvě takové planety.

Obdélníkové hradby, vysoké asi deset metrů, postavené z hrubě otesaných kamenů, vyrůstaly jakoby z hladiny jezera a obklopovaly celé město. V nejvyšším místě se tyčila velká hranatá budova bez střechy, jen s kamennou podlahou. Šlo určitě o nejvyšší stavbu ve městě a Meďan usoudil, že by mohla sloužit pro starty a přistávání opeřenců.

BENEŠ, Josef. Meďan a Koumen na planetě pupkáčů. Brno: Vlastním nákladem. 2022. s. 67

 

V každé pohádce soupeří dobro se zlem, a proto i v knížce Josefa Beneše najdeme mnohé souboje nebo krvelačná zvířata, která je potřeba zničit, aby jeden hrdina zachránil život druhému. Přesto v době střílecích her a televizních krváků jsou tyto souboje podány jemně a přiměřeně.

 

Celý příběh sestává z jednotlivých uzavřených epizod, proto se možná jednou dočkáme toho, že knížka bude zpracována jako animovaný seriál, jak naznačují komentáře Jiřího Žáčka a Jana Gogoly st., dostupné ne webu www.fofrovak.cz

 

Knížka Meďan a Koumen na planetě pupkáčů je milou moderní pohádkou, kde je vše možné a nic není nemožné. Podněcuje dětskou fantazii, podporuje dětskou duši, aby nezapomínala na hodnoty, jako jsou přátelství, zdravé lidské úsilí, spolupráce a posiluje představivost a tvořivost. Příběhy jsou doplněny nádhernými ilustracemi Petry Tatíčkové, která některým epizodám doslova vdechla život obrazem. A kdo že jsou zmiňovaní pupkáči? To zjistíte, až si přečtete knížku. 

 

Autor: Josef Beneš

Název: Meďan a Koumen na planetě pupkáčů

Nakladatelství: Vlastním nákladem

Místo vydání: Brno

Rok vydání: 2022

Vydání:   2.

Počet stran: 186

ISBN: 978-80-270-8413-5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení