Recenze: Knihy pro dospělé

Krakatit

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abstrakce

„Krakatoe. Krakatit. Kra-ka-tit. Nene, tak to nenenebylo. Jak to bouchlo, letím na zem a křičím Krakatit. Krakatit,“ zpovídá se hned v úvodu knihy otřesený Prokop, když vzpomíná na to, jak přišel na název svého nebezpečného objevu, a rozbíhá tím kolotoč, který se tak rychle nezastaví.



knihaNakladatelství Fragment spolu s jinými publikacemi významného českého spisovatele, novináře, dramatika, překladatele a člověka s obrovskou fantazií, Karla Čapka, přináší také román Krakatit. Tento román vyšel poprvé v roce 1924 a od té doby ho prověřil čas a tisíce čtenářů, kteří mu během téměř 90 let podlehli. Nyní se ke čtenářům dostává v elegantním hnědošedém přebalu a na více než 260 stranách přináší příběh, jejímž hlavním hrdinou je chemik inženýr Prokop, který sám říká, že „když něco vezmu do ruky, tak… v tom cítím šumět atomy. Zrovna to mravenčí. Každá hmota mravenčí jinak, rozumíš?“

Prokop rozuměl, a právě proto to byl on, kdo ve své laboratoři objevil novou, lidské představivosti nevídanou výbušninu. Krakatit, jak nebezpečný prášek její vynálezce nazval, se však ocitá v cizích rukou a představuje smrtelné nebezpečí hrozící celému světu a jeho obyvatelům. Zejména, když vybuchuje samovolně, alespoň jak se na první pohled zdá, vždy v úterý a pátek.

Když jsem se ponořil do prvních řádků, čekal jsem, že kniha se rozběhne na plné obrátky a až do konce mě bude provázet nejen dobrodružství, ale i zajímavé filozofické úvahy o moci a právu (či dokonce povinnosti) ji využít.

Autor však namísto toho nechá čtenáře na chvíli ponořit do problémů lásky, které zažívá každý z nás, nechává hlavního hrdinu zapomenout na nebezpečí, které hrozí planetě Zemi a všem lidem a které ho pohání za ženou, kterou si myslí, že miluje, jen aby v té nejméně očekávané chvíli děj úplně zvrátil a postavil nás nepřipravené před otázky, na které se odpovědi hledají jenom ztěžka.

Krakatit je vynikající ukázkou sci-fi románu, který i navzdory tomu, že čtenáře a jeho fantazii přemístí do světa, ve kterém má jediný člověk moc „rozbít banky, krále, industrialism, vojska, věčné bezpráví“, zůstává pořád realistickým a pravdivým zobrazením života jednoho člověka, který chtěl vidět příliš mnoho a hodně sebou házel, až, jak se nakonec dozvíme, splašil svět kolem sebe.

54 kapitol této Čapkovy knihy představuje literární dílo, které by měl každý vzít do rukou a když ne celé přečíst, tak jej alespoň prolistovat, protože Krakatit je skvost, jaký nevzniká každý den.

Knihu Krakatit vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení