Recenze: Knihy pro dospělé

Kdo odhalil tajemství Jacka Rozparovače?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abstrakce

Příběh Jacka Rozparovače, tajemného vraha prostitutek z Whitechapelu, zná téměř každý. Již řadu let přichází „rozparovačologové“ s celou řadou teorií, kdo byl tím tajemným krvalačným mužem, jaký byl jeho motiv a jak nakonec skončil. S jednou takovou teorií nyní přichází i Paul H. Feldman. Na rozdíl od svých předchůdců však drží v rukou důkazy.



Kniha Jack Rozparovač – Rozluštěné tajemství vznikla díky deníku, který byl objeven roku 1991 a který naznačoval, že by mohl patřit samotnému záhadnému vrahovi z Whitechapelských ulic. Samotná kniha Paula H. Feldmana je v podstatě také takovým deníkem.

Paul H. Feldman zde popisuje sled událostí, které se odehrály v průběhu posledních téměř deseti let a které ho dovedly na stopu nechvalně známému vrahovi. Odhaluje, jak se dostal k deníku a jak postupně dával dohromady tým specialistů, kteří by se vydali po stopách, na které deník odkazoval a to dokonce i po těch, které nikdy dříve v historii nebyly zveřejněny.

V první fázi výzkumu se Feldmanův tým snažil najít jakýkoli náznak toho, že deník je podvrhem. Počítali s přístupem médií, která využijí každé skulinky, aby nekriticky přijala závěr, že deník je velice povedená kopie, což se ve finále také naplnilo a což, po prohlášení Hitlerových deníků za falzifikát, není ani příliš s podivem. Nicméně čím více se odborníci zabývali nově objevenými skutečnostmi a čím více času trávili v archivech pátráním po žijících příbuzných rodiny Maybricků, tím více si byli jisti, že deník je pravý a že přišli na stopu něčemu skutečně velkému.

S jistotou se nikdy nedozvíme, jestli byl James Maybrick skutečně Jack Rozparovač a zda skutečně zabíjel ze msty a zlosti, protože mu byla vlastní manželka nevěrná nebo měl ještě jiný motiv. Jeho legitimní i nelegitimní potomci dodnes žijí mezi námi. Buď jsou to potomci úspěšného obchodníka nebo šíleného vraha...A možná také obojí.

Sám Maybrick zemřel na otravu arzenikem. Z jeho vraždy byla obviněna a k smrti odsouzena jeho manželka Florence, nicméně jestli vraždu skutečně spáchala, to nikdo neví. Soud ji tehdy odsoudil na základě nepřímých a jen velmi zběžných důkazů. Současně bylo známo, že sám Maybrick byl závislý na drogách a jejich účinky kompenzoval užíváním substancí obsahujících právě arzenik. Skončil tak Jack Rozparovač rukou travičky nebo v důsledku nešťastného předávkování?

Kniha je psána velmi poutavě, na popis reálných událostí a výzkumu až netradičně. Do odborných knih zpravidla člověk nezabředne do takové míry jako do povedené fikce, nicméně tato kniha je skutečně výjimkou. Nové skutečnosti čtenáře lákají a přátelský styl, kterým Feldman svoji knihu vypráví a svým příběhem kopíruje mnohaletou badatelskou činnost, umožňuje pojmout složitý výzkum způsobem, který je maximálně srozumitelný i pro laiky.

Knihu Jack Rozparovač – Rozluštěné tajemství vydalo nakladatelství XYZ

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení