Recenze: Knihy pro dospělé

Levandulová princezna jako přezdívka Blanky z Valois

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kvety

Hana Whitton pokračuje v sérii úspěšných historických románů, které vydává nakladatelství Alpress. Zatím poslední knihou na českých pultech je Levandulová princezna, která líčí příběh první manželky Karla IV. Blanky z Valois. Autorka tak navazuje na předchozí osudy českých královen a vlivných žen našich dějin.



knihaKniha začíná situací typickou pro celý středověk. Mladá Blanka se seznamuje s Karlem, kterého si má dle předchozí domluvy vzít za manžela. Tato situace rychle uvede čtenáře do období 14. století, ve kterém se setká s takovými historickými postavami, jakou byla Eliška Rejčka, Jan Lucemburský nebo Eliška Přemyslovna.

Výhodou románů Hany Whitton je, že nepůsobí tak těžkopádně jako některé slavné historické příběhy. Nejsou tolik opředeny dějinnými fakty a událostmi. Naopak se zaměřují na jednotlivé postavy a jejich osudy. Ani tak ale nebudete mít pocit, že by se autorka historii vyhýbala. Najdete tam vše. Od sňatků, korunovací, bitev až po rozkol manželství, náhlá úmrtí a tragické konce některých postav.

Levandulová princezna nás zavede do blízkosti královské rodiny, která navenek působí jednotně, ale začínají se v ní objevovat rozpory. Čtenáři nahlédnou do zákulisí sporů Jana Lucemburského se členy své rodiny. Hlavní linii vyprávění si oblíbí všichni zastánci romantických příběhů. Zjistí totiž, že z domluveného svazku Karla a Blanky se stalo opravdu šťastné manželství, což se v těchto případech stávalo málokdy. Kniha sleduje formující se Karlovu osobnost, která se postará o věhlas českého království ve světě. Oporou budoucího římského císaře bude jeho manželka Blanka z Valois.

„Blanka se zlehka dotkla mramorového náhrobku a přejela po něm růžovými prsty, opatrně, jako by se bála, že vyruší z věčného snu tu, která pod ním spočívala. Byla to Eliška Rejčka, dvojnásobná česká královna a nevlastní matka Elišky Přemyslovny, kterou sem uložili k odpočinku po boku Jindřicha z Lipé, muže, jehož hluboce milovala a vedle něhož konečně našla štěstí.“
(Whitton, Hana. Levandulová princezna. Alpress: Frýdek-Místek, 2010)

Knihy Hany Whitton jsou českým čtenářům blízké už jenom díky prostředí, do kterého jsou zasazeny. Zlaté období českých králů a jejich moudrých královen poutá neustálou pozornost. Příběhy založené na pravdě jsou navíc velmi čtivé. Zmínky historických reálií nepůsobí křečovitě a vůbec nenarušují tok vyprávění, jako je tomu u některých jiných romanopisců. Kdyby příběh Levandulová princezna nepocházel ze 14. století, těžko bychom uvěřili, že se něco podobného nemůže stát i dnes.

Knihu Levandulová princezna vydalo nakladatelství Alpress

Na stránkách nakladatelství Alpress naleznete rovněž ukázku z knihy

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení