Recenze: Knihy pro dospělé

Cit slečny Smilly pro sníh

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
snih

Nejsem dokonalá. Mám radši sníh a led než lásku. Spíš mě zajímá matematika, než abych měla ráda své bližní. Ale držím se v životě něčeho, co je neměnné. A člověk tomu může říkat orientační smysl, ženská intuice, může si tomu říkat, jak ho napadne. Je to základ, na který se mohu spolehnout. Může být, že jsem si nedokázala život zařídit moc šikovně. Ale vždy se alespoň jedním prstem držím Absolutního prostoru. Proto se svět může vykroutit z kloubů a může to s ním jít z kopce jen do určité míry, než si toho všimnu. Bez nejmenší pochyby teď vím, že něco není v pořádku. (Hoeg, Peter: Cit slečny Smilly pro sníh. Praha: Argo 2006, s. 45.)



knihaHlavní hrdinka knihy, Smilla Jaspersenová, se narodila a vyrostla v Grónsku. Po matce jí v žilách proudí grónská krev, po otci je poloviční Dánka. Na Dánsko si nikdy nezvykla. Miluje sníh a led. Rozumí jim, mnohdy více než lidem ve svém okolí. Jedním z mála světel v jejím životě je její malý přítel Izaiáš. Proto, když se chlapec záhadně zřítí ze střechy a umírá, nechce se Smilla smířit s žádnou z teorií o sebevraždě. Této teorii neodpovídají ani chlapcovy stopy na střeše. Malý, nepatrný detail, ale pro někoho, kdo dokáže otisky ve sněhu číst, významné vodítko. A tak se Smilla vydává doslova po stopách záhadných okolností chlapcovy smrti. Její hledání ji zavádí zpět do její rodné vlasti, do Grónska, i když okolnosti jejího návratu domů nejsou těmi nejšťastnějšími.

Kniha, v současné době nejpřekládanějšího a nejčtenějšího dánského autora Petera Hoega, vnáší do čtenářova příbytku doslova chlad dánské zimy. Samotný příběh není nikterak komplikovaný, drží se jasné dějové linie, děj probíhá zpravidla v poklidném tempu. Skutečně napínavých okamžiků v knize nalezne čtenář v podstatě jen několik, což ovšem není nijak na škodu. Děj se pozvolna ubírá k objasnění záhady obklopující Izaiášovu smrt. Autor velmi precizně vykresluje prostředí, ve kterém se děj odehrává, stejně jako si pohrává s charaktery hlavních hrdinů, které jsou vším jiným než prototypem klasických knižních hrdinů. O této knize si dovolím tvrdit, že vám při jejím čtení bude skutečně zima.

Peter Hoeg se narodil 17. května 1957 v Kodani. Navštěvoval Frederiksberg Gymnasium a je absolventem Kodaňské univerzity. Předtím, než se začal živit jako nezávislý spisovatel, prošel řadou rozličných povolání. Jedním z nich byla také služba na lodi. Právě zkušenosti z této doby zúročil při psaní románu o grónské dívce s citem pro sníh a led.

Knihu Cit slečny Smilly pro sníh vydalo nakladatelství Argo.

Níže uvádím seznam dalších Hoegových děl, které se setkaly se všeobecným úspěchem nejen v Dánsku, ale dostalo se jim čtenářského uznání také v mezinárodním měřítku:
-    Až nadejde čas (Argo 2007)
-    Tichá dívka (Argo 2006)
-    Představy o dvacátém století (Argo 2003)
-    Příběhy jedné noci (Argo 1999)
-    Žena a opičák (Argo 1996)

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení