Recenze: Knihy pro dospělé

Czech Made Man… s poctivostí leda pojdeš

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
vyrez

Motto příběhu dokazuje, že v českém prostředí je opravdu možné vše. Czech Made Man má už v současné době dvě podoby. Prvním médiem, které zachytilo netradiční kariéru jednoho milionáře, byl film. Premiéra proběhla 28. dubna letošního roku. Hned za ním následovala kniha, která je upraveným scénářem filmu. Tuto knihu zpracoval František Fiala a vydalo ji nakladatelství XYZ.



knihaHlavní hrdina se jmenuje Jakub Vrána a jeho předobrazem je skutečný podnikatel, jehož život inspiroval děj celého filmu. Kniha je rozdělena do kapitol, které odpovídají životním fázím hlavní postavy. Příběh začíná ještě na základní škole, kde má Vrána první potíže a zažívá konfrontaci s příslušníkem VB. Přes jeho první drobné kšefty se s ním dostáváme až do Bohnic, kam ho zavřeli poté, co ho našli ležícího před hospodou. Vrána na záchytce uvedl, že poranění ruky je důkazem jeho snahy se zabít. Jeho smysl pro humor ale doktoři nesdílejí, a proto Jakub převrat v roce 1989 sleduje pouze v léčebně na televizní obrazovce.

Další období začíná rokem 1990, kdy se hlavní hrdina spřáhne s kumpánem z Bohnic a rozhodnou se načerno prodávat nelegálně vydávané výtisky knih. Vydělané peníze stihne rychle prohrát v kartách. V roce 1994 končí ve vězení za autonehodu, ve které figuroval jako řidič pod vlivem alkoholu. Od této chvíle začnou Jakubovy preference stoupat a jeho život se začne ubírat lepším směrem.

Zapleten do nových obchodů se dostává až do Číny. Po návratu do Čech to začne být nejzajímavější. Téměř přes noc se z Jakuba Vrány stane král internetových domén, které rychle generují první zisk. Teď teprve si začne svůj život pořádně užívat. Peníze, drogy, alkohol a holky. A tak pořád dokola. Chvíli to trvá, než Jakub zjistí, že takové štěstí je vykoupeno zase něčím jiným.

Vzhledem k tomu, jak neuvěřitelně příběh Jakuba Vrány zní, to nemůže být smyšlený příběh. Filmařům se podařilo do premiéry udržet pravé jméno podnikatele v tajnosti. Dnes už je jeho identita známá, takže si můžeme být jisti, že to nebyl jen marketingový tah producentů.

Czech Made Man je seriózní, přesto vtipný a neobvyklý příběh. Jeho děj má spád a nepřestává překvapovat. To, s jakou rychlostí se Jakub stane ze zajištěného člověka chudákem v blázinci nebo ve vězení, je až zarážející. Jeden den je považován za největšího šéfa a ten další už si na něj každý dovoluje. Dějové zvraty jsou asi tím nejtypičtějším prvkem příběhu.

Ve filmu Czech Made Man hraje postavu Jakuba Vrány Jan Budař. Přestože jsem film ještě neviděla, při čtení poznámek hlavní postavy k ději se mi okamžitě vybavila jeho tvář a hlas. Jsou to neuvěřitelné hlášky, které oživí knihu a dodají příběhu na autenticitě:

„Napálit, zkásnout a dostat se v pohodě domů. Dobrej plán znamená jen jedno: že to prostě vyjde podle vašich představ. Všechno ostatní je blbej plán.“ nebo „Jsou místa, kde je každej plán na hovno. V tom případě je třeba rychle vypadnout!“


Přestože má většina z nás jiný přístup k životu, myslím si, že řada čtenářů a diváků si Jakuba Vránu oblíbí. Kdyby jenom pro jeho smysl pro humor. Mimo to je také vychytralý, odvážný a nebojí se riskovat do poslední chvíle. Takový příběh nám chyběl. Je to antihrdina, který podlehne každému pokušení.

Knihu Czech Made Man vydalo nakladatelství XYZ

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení