Recenze: Knihy pro dospělé

Monstrum v elektrických plenkách

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Mary Shelleyová (1797–1851), manželka anglického básníka Percy Bysshe Shelleyho (1792–1822), od pohledu navozující dojem éterické křehkosti, se stala známou především svou makabrózní novelou Frankenstein, která poprvé spatřila světlo světa v roce 1818, a už tehdy zaznamenala ohromný úspěch, jaký se jí již s žádným jejím dalším titulem nepodařilo zopakovat.



knihaNicméně i přesto je zakotvena v podvědomí lidí bezesporu mnohem více než její manžel, jehož částečným souputníkem byl Karel Hynek Mácha, a které kromě poezie pojí i smutný osud předčasného skonu, přičemž u něj významnou roli sehrál vodní živel. V Shelleyho případě se jednalo o utonutí a u Máchy nejspíš zavinil infekční chorobu, která byla pravděpodobnou příčinou jeho smrti.

Frankensteina můžeme z dnešního pohledu považovat za archetyp monstra a stejně tak i hororového žánru jako takového. Snoubí se v něm prvky gotického románu s romantismem, ale i jistým futurismem. Dá se brát jako nadčasový už jenom z důvodu reminiscence navozené soudobým problémem klonování člověka, ale především trvalým zájmem, jenž o něj trvá a nejspíš i trvat bude. Kromě pravidelných reedic, a to v mnoha jazycích, nám jako důkaz můžou posloužit jeho četná převedení na filmové plátno. Je totiž vděčným tématem, které člověku dokáže stále nahnat husí kůži. Zdrojem inspirace je však i pro leckteré moderní spisovatele.

Frankenstein je i vysoce psychologickou knihou, kdy mladý vědec v postavě Viktora Frankensteina nedokáže přijmout zodpovědnost za vytvoření umělého člověka, z čehož vyvřou následky nedozírné tragičnosti, jak pro něj a jeho blízké, tak i pro samotného netvora.

Atmosféra knihy je plna dusivého napětí a strachu z nadcházejících událostí, které nemohou být jiné než hrůzné. Děj je prostoupen bezohledným sadismem kreatury mstící se za svoji osamělost a vykořeněnost z lidské pospolitosti.

Je zrůdou na okraji společnosti. Tvůrce se zřekl svého nepřirozenou cestou vzniklého plodu, který se nachází někde na pomezí člověka a zombie. Obluda přitom netouží po ničem jiném než po lásce. Té se jí však pro vlnu znechucení a odporu, jež vyvolává, nedostává.

Umělý člověk se nezrodil jako zlá bytost, tou se stal teprve až vlivem okolností. Vyvstávají tak před námi četná dilemata spadající do oblasti filozoficko-teologické, s nemalým důrazem na mravnost.

Do jisté míry by se tedy Frankenstein dál brát i jako moralita upozorňující na odvrácenou stranu lidské duše. Neschopnost tolerovat cosi, co je jiné a co není nutně nebezpečné.

Lze zde tedy spatřit zárodky šovinismu a xenofobie. Neb právě z předsudků a strachu z neznámého se líhnou zavrženíhodné ideologie typu nacismu a fašismu, které jsou i dnes tolik aktuální, a jejichž projevy by se neměly jakkoli podceňovat.

Komiksové adaptace tohoto díla se zhostil Lloyd S. Wagner coby scénárista a vizuální podoby se ujal Naresh Kumar, jemuž se podařilo sugestivně vystihnout genia loci té doby i knihy samotné.

Nikdo si neumí představit hrůzu mé tajné práce, když jsem se lopotil ve vlhkých hrobech. Sbíral jsem kosti z márnic a potom začal skládat dohromady vlastního tvora.
Pitevní místnost a márnice zajišťovaly řadu lidských ostatků, které jsem potřeboval pro sestavení lidského těla.

(Shelleyová M. Frankenstein. Přel. S. Votavová. Grada: Praha, 2010, s. 18.)

Knihu Frankenstein vydalo nakladatelství Grada

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení