Recenze: Knihy pro dospělé

Advokát – spravedlnost a svobodu si koupíš!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
penize

Václav Láska není na literární scéně úplným nováčkem. Patří k ojedinělým představitelům tzv. real fiction v české literatuře, kteří píší o tom, co sami zažili. Nakladatelství Jota v minulosti vydalo jeho vzpomínky na skutečné případy s názvem Jak se zavírají tuneláři. V roce 2008 poprvé vyšla další kniha pod titulem Advokát. Díky velkému úspěchu se na jaře letošního roku dočkala dotisku.



knihaVáclav Láska sloužil jedenáct let u policie a během té doby se vypracoval k těm největším finančním kauzám 90. let. Po odchodu ze státních služeb se autor začal věnovat advokátní praxi a v současnosti pracuje pro Transparency Internationl – Česká republika. Svým dílem poukazuje na nešvary společnosti posledních let. Na základě vlastních zkušeností, zážitků a vyšetřovaných případů čtenářům bere poslední iluze o fungování státní správy i soukromých subjektů. Otevřeně mluví o korupci, manipulaci, lobbingu, vydírání a podezřelých finančních operacích. V neposlední řadě poukazuje na vztahy mezi politiky, soudci, právníky, policisty, vyšetřovateli, svědky a obviněnými.

Přestože se Advokát pohybuje stále na hranici fikce, čtenář si snadno představí konkrétní společnost, které se tento popis týká. Autor i tak popírá, že by šlo o autobiografii. Přesto vás zarazí, s jakou lehkostí a samozřejmostí tím ti zainteresovaní lidé ze všech sfér veřejného života proplouvají.

Téměř tří set stránková kniha Václava Lásky popisuje nápadně známý příběh policisty, který odchází do právní praxe. Hlavním hrdinou příběhu je Tomáš Krása, koncipient firmy Abrahám a Abrahám. Ve své nové práci se ocitá na druhé straně policejního vyšetřování a čím dál více proniká do světa korupce, kterou všichni v jeho okolí řeší své problémy. Dynamický děj líčí ve třinácti kapitolách hned několik kauz, které by velmi lehce splynuly s každodenními večerními zprávami.

Potíží je, že Tomáš Krása se jako bývalý policista nenechá tak snadno ovlivnit k nekalým praktikám. Stále jedná a uvažuje jako příslušník policie i při svém působení v advokátní firmě. Dostává se tak do konfliktu s veřejnými zájmy i se záměry svých nadřízených.

Tomáš ho ještě zastavil: „Pane doktor, co říkáte postavení inženýra Domanského?“
Abrahám se otočil ve dveřích a klidným hlasem řekl: „Co bych říkal. Pravděpodobně uplatil vyšetřovatele.“
„A vás taková nespravedlnost nechává klidným?“ pokračoval Tomáš.
Abrahám si povzdechl, vešel znovu do Tomášovy kanceláře a sedl si na Pavlovu židli. […]
Pak se znovu zvedl a měl se k odchodu. Ve dveřích se však ještě jednou otočil k Tomášovi: „A proboha škrtněte spravedlnost ze svého slovníku i ze svého myšlení. Máte jen dvě možnosti, buď chcete spravedlnost, nebo chcete být advokát.“


Kniha Advokát Václava Lásky je až děsivě trefná a zločinci v ní jsou až příliš sebejistí. Myslím si, že si velice snadno najde své čtenáře. Týká se totiž všeho tak známého okolo nás. Vzhledem k současné situaci si můžeme být jisti, že autor bude mít stále o čem psát.

Knihu Advokát vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení