Recenze: Knihy pro dospělé

Ejakulace násilí a srandy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Kresba J. Romita je příjemná a srozumitelná, se smyslem pro detail. Je tak akorát zkratkovitá, aby současně zůstala dostatečně sdělující, a jde ruku v ruce s textem, za nímž stojí autor comicsových scénářů Mark Millar (*1969).



Od samého počátku se setkáváme s velmi drsným způsobem vyprávění a humorem tak černým a cynickým, až nám vyskakují oční bulvy z důlků. Výstižná už je jenom stručná charakteristika hrdiny:

Kdybyste mi někdy rozkopli dveře do pokoje, asi byste mě přistihli, jak stahuju svůj oblíbenej seriál, nebo masturbuju nad představou naší biologářky.

(Millar, M. Kick-Ass: NÁŘEZ. Přel. D. Šmíd. Crew: Praha, 2010.)

Už z tohoto je patrné, že nemáme co do činění s žádným až za ušima podělaným intelektuálem, ale docela obyčejným, průměrným pubertálním uhrem, s nímž mlátí hormony, jak se sluší a patří.
Tento comics je v podstatě o comicsech a svébytným způsobem je paroduje. Adolescentní sny o super životě, který má koule a není v žádném ohledu nudný stejně jako ten každodenní, všední, utopený v ubíjejícím stereotypu.
Prachy, sex a drogy – pomyslná synonyma pro bezproblémovou vzrušující existenci rockových hvězd a nebo fotbalistů. To vše se odvíjí v palici adolescenta, který s bezmeznou naivitou zahalenou do těsného přiléhavého oblečku bere spravedlnost do svých rukou, přičemž zatím v jedné z dlaní skutečně vážně držel tak akorát svého pinďoura při praktikování intimně potutelné samohany.

Když si v tý době někdo natáhnul kamaše a vyrazil do ulic konat spravedlnost, pořád ještě byl spíš za magora.
V těch nevinnejch časech jste maskovanýho typoně s vnitřnostma v náručí ještě na ulici nepotkávali každéj den.

(Millar, M. Kick-Ass: NÁŘEZ. Op. cit.)

Šestnáctiletý zanícený podkožní maz si „vyhrne rukávy“ a všude, kde je přítomno bezpráví, rozmázne svůj sliz odplaty. Dětská hra se však protne s pravou a nefalšovanou brutalitou skutečných pouličních grázlů a nakonec i samotného organizovaného zločinu. Instituce striktně nemilosrdné mafie nemá ani v nejmenším pochopení pro sny a sféru fantasie psychoticky projektované do reality.
Občas je zázrak, že člověk přežije své dospívání.

Mám těchle dvou kokotů zrovna tak akorát, kurva, dost. Chci vidět po jedný kulce v jejich lebkách a ty lebky ve svý kanceláři. Je to jasný?
(Millar, M. Kick-Ass: NÁŘEZ. Op. cit.)

Krev cáká proudem a bolest je skutečná. A skutečnost, to není žádná fikce. Z šušně s traumatem spermatu na bradě se díky internetu stává takřka přes noc celebrita. Najednou se cítí skutečně IN, NEW a COOL. Ale holka, kterou miluje, se s ním baví jenom proto, že ho považuje za buznu.
Už z uvedených ukázek je zřejmé, že tento comics je adresován především náctiletým čtenářům. Oplývá výtečnou adrenalinovou zábavou a pořádně rozvibruje bránici. Tento comics vás přímo pohltí. Svojí dravou dynamičností žene čtenářovu zvědavost, aby se dozvěděl, co následuje. Je atraktivní a efektivní. Jisté srovnání by snesl s Ellisovým Transmetropolitanem. Ten je však na rozdíl od něj přeci jen dospělejší, a co se týče sociální stránky, tak dokonce angažovaný.

Jedna půlka mýho mozku se chtěla vybrečet z podoby, zatímco ta druhá prožívala mnohonásobnej fandorgasmus. Tohle byly ty husťárny, o kterejch jsem snil.

(Millar, M. Kick-Ass: NÁŘEZ. Op. cit.)

Jde o komentář dilematu v kebuli syntetické náhražky skutečného superhrdiny ohledně nabídky, která mu byla udělena Taťuldou a Zabíjačkou. To je ostatně opravdu velmi zajímavá postava bestiální desetileté holčičky, která se ohání samurajskými meči jako plastický chirurg skalpelem a nebo přístrojem na odsávání tuku. Svět kolem ní připomíná jatka.
Nářez je dobrá kniha. Má příběh a důvěryhodně vykreslenou psychologii světa dospívající mládeže. Na nic si nehraje a nic nepředstírá. Oplývá rozvernou nadsázkou a sympatickou gradací, která finišuje apokalypsou nasraných beďarů ve jménu maniakální msty. Ustřelený bimbas a sekáček na maso zaražený v lebce.
Vše přirozeně končí až téměř romantickou idylou.

Kolem a kolem to všechno začalo zase celkem klapat. Dokonce i já, největší kokot na světě, si nakonec zapíchal…
(Millar, M. Kick-Ass: NÁŘEZ. Op. cit.)

Tolik hrdina Dave Lizewski.

Komiks Kick-Ass: Nářez vydalo vydavatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení