Recenze: Knihy pro dospělé

Melancholie trpké radosti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abs

Kurt Vonnegut jr. by se dal bez nadsázky charakterizovat jako Woody Allen literatury. Pro jeho tvorbu je příznačný všeobjímající smutek v náručí humanistického pojetí světa. Samozřejmě nechybí humor s nádechem trpké melancholie a kritický pohled na člověka a jeho ve značné míře devastující snahy, a to jak na úrovni lidské koexistence, tak i té týkající se především přístupu k přírodě.



knihaBez ní totiž nebude nic než vyprahlá a nehostinná poušť. My však vidíme pouze krátkodobý užitek a z něho plynoucí zisk. Mamon nás pohání bičíkem konzumu a marnivá touha po nepřetržitém ekonomickém růstu nás činí otupělými ke skutečným a trvalým hodnotám. Nutí nás k překotnému spěchu, jenž způsobuje zdraví škodlivý stres. Avšak hlavně nám tento neblahý rytmus hektického bytí jednou přivodí dojem, že celý náš výskyt vezdejší, jemuž vévodí přehlíživá povrchnost, prakticky protekl mezi prsty.

Budeme ležet na smrtelné posteli, blouznit senilitou a ve světlé chvilce nám na mysl připadne tady toto strohé konstatování: Všechno to uběhlo tak rychle.

Lapidárně a zdánlivě na hlavu shrnuto: Naše budoucnost se odehrála už včera. Jediné, co doopravdy přetrvává, je přítomný okamžik. Ale ten je nám vesměs, pro výše zmíněné nešvary technologicky vyspělé civilizace v nemilosrdném područí kapitálu, nedostupný. Nemáme prostě na to kdy vyhradit si pro něj tolik potřebný volný čas. Už se neumíme zastavit a vnímat svět takový, jaký doopravdy je. Místo toho se obelháváme všemožnými pomíjivými přeludy a zapomínáme na to hlavní – žít.

Ale nejen o tom píše Kurt Vonnegut jr., velmistr v oboru, jejž nazýváme beletrie. Jeho sbírka posmrtně sebraných povídek Vyletí ptáček nám ho však představuje v poměrně odlišné poloze, než na jakou jsou u něj jeho věrní čtenáři zvyklí. Ale správně bych měl napsat v odlišných polohách.

Každý z textů má totiž nejen svoji identickou poetiku, ale i žánrové rozpětí. Potkáme se zde se sci-fi, hororem, groteskou, téměř až drsnou literaturou noirového typu, satirou či sociálně angažovanou prózou. Je pouze velká škoda, že u jednotlivých povídek chybí datace jejich vzniku, neb ani pro jednu z nich není příznačný styl, jenž uplatnil především ve svých vrcholných románech. Za zmínku určitě stojí Kolíbka, Kriminálník, Jatka č. 5 či jeho věhlasná Snídaně šampiónů. Přesto lze u všech obsažených textů konstatovat, že je psal vyzrálý autor, který však měl svoji skutečnou tvůrčí polohu teprve objevit.

Za ústřední motiv všech povídek by se dalo chápat postupné a nekompromisní odhalování bídného lidského nitra, v němž nevězí rozhodně nic lichotivého. A upozorňuje též na svět, v němž vládne bezcitný systém, pro nějž je typické, že zlo zvítězí vždy nad dobrem. Ale tak rezolutní Vonnegut není. Ač ho přemáhá značná míra skepse, i přesto téměř vždy poskytuje člověku jistou naději v nápravu a štěstí.
A přesně o tom tato sbírka povídek je. O naději a o tom lepším v nás.

„Poslouchejte, pomůžu vám utřídit myšlenky,“ chopil se toho. Měl hluboký hlas a nos jako zoban. Oblečený byl v černém mohérovém obleku s úzkou černou kravatou. Jeho tenké červené rty vypadaly obscénně. „Vidíte vzteky rudě, a tak svou situaci nedokážete správně posoudit,“ poznamenal. „Právě teď by se vám hodily klidné, promyšlené rady nějakého poradce přes vraždy, který by pro vás celou záležitost naplánoval a ušetřil vás toho, že skončíte na elektrickém křesle.“

(Vonnegut, jr. K.: Vyletí ptáček. Argo: Praha, 2011, s. 162.)

Knihu Vyletí ptáček vydalo nakladatelství Argo

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení