Recenze: Knihy pro dospělé

Literární záhada DD McGilové – „Po cti jejich veta“

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zamek

Hlavní hrdinkou detektivní série Diany G. Madsenové je osmatřicetiletá DD McGilová, vyšetřovatelka pojistných událostí. „Dýdý“, jak si říká a vyžaduje to po všech známých i příbuzných, protože díky mamince, tatínkovi a hlavně velmi rázné tetě Elizabeth, které všichni v rodině i okolí přezdívají Skotská dračice, dostala do vínku neobvyklá jména Daphne a December, dříve pracovala jako asistentka na katedře angličtiny. Po tragické události z katedry utekla co nejdál od všeho, co by jí připomínalo jejího snoubence a kolegu Franka, který nečekaně spáchal sebevraždu. Proto se stala vyšetřovatelkou a místo zkoumání slůvek a pojmů teď odhaluje podvody. A je v tom zatraceně dobrá.



knihaDýdý potkáme na konci roku – před rodinnou oslavou Vánoc ještě dokončuje jeden ze svých případů, způsobem víceméně nezákonným, a těší se na Štědrý večer. Jenže vše je najednou jinak. Dýdý je povolána k dalšímu případu, který nelze odložit, zároveň ze Skotska přilétá tetička, která chce s rodinou oslavit svátky a po neteři požaduje, aby ověřila pravost neznámého rukopisu skotského barda Roberta Burnse… Kolotoč událostí se roztáčí. Z rutinní práce se stává boj o život, a to na několika frontách. Zkrátka, zločinci nelení ani o Vánocích.

Ke všemu se chystá demolice budovy, v které má hlavní hrdinka svou kancelář. Ona na to nedbá a stěhování nechává do poslední chvíle, což se jí stane téměř osudným. Naštěstí kdosi dbal na bezpečnost práce…

Jak vidíte, motivů je v knížce habaděj, ani chvilku nás autorka nenechá odpočinout, lump střídá lumpa, podvod střídá podvod. Dýdý přitom postupuje zcela profesionálně, opravdu se chce věnovat jen a jen vlastní zakázce a trošku pomoct objasnit záhadu rukopisu pro svou svéráznou tetu. Ostatně, pokud by se o rukopis nestarala, tetička by jí to pěkně spočítala. A jak se tak pohybuje v porcelánu, najednou se jí vloudí do hlavy myšlenka a stále v ní zvučí – jak to vlastně bylo s Frankem? Vždyť na celém vyšetřování se jí tehdy něco nezdálo. Spáchal skutečně sebevraždu?

Detektivka D. G. Madsenové Poklad Skotské dračice je první Literární záhadou DD McGilové. V strhujícím tempu nás zamotá do několika příběhů a ve stejně kvapíkovém tempu nás z nich zase vymotá. Je pravda, že o některých lumpech si uděláte obrázek hned a autorka vám jen potvrdí, že jste dobří detektivové, pouze v jediném případě váháte téměř až do konce, ale podezření máte dřív. K tomu všemu se ještě dozvíte mnohé o skotském bardovi osmnáctého století Robertu Burnsovi. Možná, že někoho autorka přiměje, stejně jako mne, že začne pátrat na internetu a shánět se po jeho básních. A v tom je vlastně vedlejší přínos knížky. A jak slibuje název dalšího chystaného svazku (Honba za Hemmingwayem), Dýdý nás zavede i k dalším světovým literátům.

 

Nepříliš rozsáhlá detektivka se spoustou motivů je příjemným oddechovým čtením, které vychází v překladu Lumíra Mikulky.

Knihu Poklad Skotské dračice vydalo nakladatelství Metafora

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení