Recenze: Knihy pro dospělé

Příjemná procházka? Džungli z toho vynechte…

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dzungle

Ztracen v džungli není typickou knihou, kdy dá spisovatel „život“ fiktivním postavám a vdechne titulu neotřelý příběh s neskutečnou čtivostí. Jak by to také mohlo být možné, když je autorem muž, který je hlavním hrdinou celého děje? Lost in the jungle je strhující vyprávění Yossi Ghinsberga, jenž na vlastní kůži zažil, jaké to je ztratit se v prostředí, kam lidská noha vkročí minimálně, ne-li vůbec…



knihaDozajista jste z prvních řádek poznali, že je recenzovaný titul autobiografickou výpovědí Yossiho (dovolím si používat tohoto familiérního oslovení, neboť po přečtení knihy to ani jinak nejde), což potvrzuje podnadpis na přebalu – Strhující příběh podle skutečné události o dobrodružství, které se změnilo v boj o přežití.

Třinácti kapitolám předchází poděkování, jež však nedosahuje ani dvou stran. Dozvíte se v něm o důležitých lidech, které autora obklopují. Mnohem důležitější je však samotný děj, který vám nastíním vzápětí…

V době, kdy zvítězil svůj zápas o život, bylo mladému Izraelci – Yossi Ghinsbergovi – něco málo přes dvacet let (sám sebe označuje za příliš mladého). Ihned v úvodní kapitole se seznamuje s Marcusem, s kterým naváže přátelství a díky němuž se o krok přiblíží největšímu dobrodružství svého života – to když se nechá přesvědčit ke změně vlastních plánů a ocitne se v La Paz. V bolivijském městě Yossi potkává Kevina a Karla, poslední dva členy budoucí výpravy do džungle. Karl, samozvaný dobrodruh, snadno naočkuje ostatní nadšením, jaké skýtá výprava přes prales v čele s ním, neohroženým a znalým cestovatelem, jenž má za sebou bezpočet podobných výprav. Čtyřčlenná skupinka si udržuje po většinu cesty pozitivní náladu, ale jak to tak bývá, i mezi dobře si padnoucí partu se pomalu vplíží neshody. Expedice se nakonec rozdělí – Karl s Marcusem se vracejí a Yossi s Kevinem pokračují sami na voru s vědomím, že mají před sebou nebezpečnou soutěsku. Ať se snaží jakkoliv, dojde k nehodě a Yossi se ocitá sám. Sám v neznámém prostředí, bez zkušeností, bez možnosti se bránit, protože jediná zbraň zmizela společně s Kevinem. Sám v džungli… Lze vůbec přežít na nejnebezpečnějším místě, jaké si jen lze představit, bez úhony?

Příběh vás zavede do Jižní Ameriky, kde se ovšem nedějí jen o život jdoucí události. Autor nezapomíná popisovat krásy této země, rovněž vám například přiblíží zvyklosti příslušného obyvatelstva. Jako velké pozitivum knihy na mě zapůsobilo vysvětlení cizojazyčných výrazů, kdy jsou tyto přeloženy vzápětí pomocí závorky. Věděli jste kupříkladu, že mochilero je baťůžkář? Nebo že slazenému kvašenému nápoji z kukuřice se říká chicha?

Knížka je zkrátka nabitá od začátku do konce. Od zajímavostí týkajících se živobytí tamních lidí až po neúprosný boj o vlastní existenci tam, kde vládne divá zvěř. Pokud se dáte do čtení, což jednoznačně doporučuji, není vyloučeno, že se do děje pohroužíte natolik, až budete mít pocit, že stojíte vedle Yossiho a společně s ním se prodíráte neprostupnou zelení. Není tedy nač čekat, vzhůru do Jižní Ameriky…

Knihu Ztracen v džungli vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení