Recenze: Knihy pro dospělé

Nech slova za dveřmi

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

I když Jiří Orten zemřel velmi mladý, zanechal po sobě bohaté dílo, ke kterému se čtenáři s láskou a obdivem neustále vrací. Dokazuje to také už opakované vydání krátkého výboru z jeho díla s názvem Nech slova za dveřmi. Malá knížečka doplněná ilustracemi Alexandry Švolíkové vyšla poprvé v nakladatelství Dokořán v roce 2003 a následně ještě o čtyři roky později.

Jiří Orten, básník, redaktor a literární kritik, zemřel při nešťastné náhodě ještě na začátku války roku 1941 ve svých 22 letech. Bohužel z toho důvodu nemůžeme v básníkově díle studovat velký vývoj jeho literární tvorby a proměny stylu jako u jiných básníků, tím víc se však jeho styl stává jedinečným a do popředí se dostávají ještě více jeho typické rysy.

Člověk, který teprve stojí na prvních stupních dospělosti, si zároveň ještě uchovává určitou dětskou naivitu a přímost vidění okolního světa. Ortenův básnický jazyk proto není utěšující a zmírňující tvrdost světa a jeho citů, ale je pro něj příznačná jasnost, přímost a hluboká niternost, jakou dokáže prožívat jen mládí právě objevující svět, první lásku, první naději, ale také první zklamání a první beznaději. Celkově ovšem jeho básním nechybí ani melodičnost a harmonie.

V Ortenově básnické tvorbě se setkáváme s obdivem a láskou k věcem kolem, které jsou postupně vystřídány zklamáním a hořkostí, patrných zejména pak v jeho básních poznamenaných nešťastnou a neopětovanou láskou. Kontrastem těchto dvou stránek vzniká tvorba plná dramatického napětí a síly prožitku.

Námi představovaný výbor obsahuje především básně s milostnou tématikou, ale můžeme zde najít i další typické básnické téma: smrt. Básně mají silně osobní a pravdivou stránku svědčící o hloubce této mladé lidské duše.

Ukázka:


Co jsme

Co jsme, než útěk z něhy kata?
Co jsme, než studna vrchovatá?

Ó, slyšte kuropění děsu!
Vichřice duje do partesů,

převrací písně na ruby.
Finále hudby záhuby.

Trubači vstali. Trubači!
Otvor dechu se otáčí –

a mlčí! To je ryzí trest.
Mlčí životu na počest.

Hřejte si slova v letních básních.
Čas nečeká Čas roste na sníh.

Co jsme, než sněhu věčný pád?
Co jsme, než zmrzlý vodopád?


Sbírku Nech slova za dveřmi vydalo nakladatelství Dokořán

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení