Recenze: Knihy pro dospělé

Neuvěřitelná zpověď bývalého severokorejského agenta

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
hlava

Ve službách diktátora, tak zní název knihy rakouských novinářů Ingrid Steinerové-Gashi a Dardana Gashi, která obsahuje zpověď severokorejského emigranta Kim Čong-rjula, jenž ještě počátkem 90. let 20. století zajišťoval severokorejské diktátorské rodině dodávky luxusního zboží v Evropě.



knihaBývalý, vysoce postavený severokorejský agent sloužil dvacet let v jednom z nejtvrdších režimů světa celkem dvěma diktátorům, Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi. Dalších patnáct let pak čekal na to, až bude moci o svých zážitcích svobodně vypovědět. Stalo se tomu prostřednictvím knihy Ve službách diktátora, v originálu In Dienst des Diktators vydané v roce 2010 ve Vídni, v níž vypráví příběh o tom, jak se stal z důvěrníka severokorejského režimu zrádcem vlasti.

Kim Čong-rjul, narozený v roce 1935, v knize promlouvá o tom, že měl jako severokorejský inženýř přístup k bunkru, který si Kim Ir-sen a Kim Čong-il nechali postavit pro případ atomového útoku. Následně se stal jedním z agentů vůdce v Evropě. Jeho úkolem bylo nakupovat luxusní zboží pro severokorejskou diktátorskou rodinu. A to třeba luxusní automobily, koberce nebo zlatem vykládané zbraně.

Čtenář se v knize rovněž dozvídá, že 18. října 1994 Kim Čong-rjul pod krycím jménem Emil uskutečnil v Bratislavě svůj dlouho plánovaný útěk tím, že zinscenoval svou smrt. Posléze překročil rakouské hranice a ztratil se. Následné pátrání korejské tajné služby skončilo neúspěchem a od té doby byl v Severní Koreji považován za mrtvého.

Po patnácti letech, v roce 2009, však nadobro skončil s utajováním své existence, a to prostřednictvím knihy Ve službách diktátora, ve které dvěma rakouským novinářům popsal svůj dvojaký životní příběh. Otázkou ovšem zůstává, proč dal svým odhalením v sázku nejen svůj život, ale i životy svých rodinných příslušníků žijících v Severní Koreji.

76letý Kim Čong-rjul však rozhodně nelituje, že poodhalil roušku tajemství severokorejského režimu, a promluvil tak o svých zážitcích. Pro slovenský deník SME počátkem dubna 2010 řekl následující: Bylo to nejsprávnější rozhodnutí. Jsem už starý, umřu tak jako tak. Kdybych nepromluvil, tak bych byl jen zrádce, protože jsem opustil zemi. Proto jsem chtěl říct, jaký byl život v diktatuře. Po mojí smrti kniha zůstane, pro mého syna, který umí německy, má dcera umí anglicky. I mladí Severokorejci jednou budou svobodní. Ta kniha je můj poslední výkřik. Diktátoři taky nebudou věčně.
(Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/).

Autoři knihy, Ingrid Steinerová-Gashi a Dardan Gashi, vedle životního příběhu Kim Čong-rjula líčí také dějiny Severní Koreje, popisují přepychový způsob života diktátorů, zatímco obyvatelstvo hladoví a je potlačováno. Zaznamenávají rovněž nelichotivý způsob chování evropských firem, které se bez skrupulí obohacují na nezákonných obchodech.

Abyste si mohli o recenzované knize vytvořit konkrétnější představu, přikládám menší ukázku, která pojednává o nákupech luxusního zboží pro čelní severokorejské představitele v 70. letech 20. století, a to přímo v srdci Rakouska – ve Vídni:

Centrem a stěžejním bodem nákupů, které se uskutečňují z Rakouska pro severokorejský režim, je velvyslanectví ve 14. městském obvodu. Zde, v památkově chráněné vile jedné bývalé uherské princezny, v odlehlém tichu Beckmannovy ulice, tráví Kim Čong-rjul společně se svým vedoucím delegace Hwang To-hjongem své první dny ve Vídni. Jeho dojmy jsou zmatené. Na rozdíl od toho, co neustálá severokorejská propaganda namlouvá obyvatelstvu, je toto kapitalistické město čisté a září v něm nádherné stavby. Na ulicích nevidí Kim Čong-rjul žádné žebráky. Obsluha v restauracích je přátelská, v obchodech je nepředstavitelná nabídka různého zboží. Potravin, jichž je v Severní Koreji stále nedostatek, se zdá být ve Vídni nevyčerpatelné množství. Ovšem, i když se ukazuje, že je život na Západě jiný, ne tak hrozný a dekadentní, jak se Kim Čong-rjulovi dnes a denně hustilo do hlavy, zdržuje se jakéhokoliv komentáře. Také na severokorejském velvyslanectví jsou tenké stěny. Kterýkoliv ze zaměstnanců může být stranickým špiclem.
(Steinerová-Gashi, Ingrid – Gashi, Dardan: Ve službách diktátora. Jota: Brno 2010, s. 86 – 87.)

Kniha Ve službách diktátora je strhující výpovědí bývalého severokorejského agenta. Měl by si ji přečíst, nebo alespoň prolistovat každý, kdo se chce blíže seznámit s děním v současné socialistické Severní Koreji a s, pro Evropany antihumánním, počínáním vrcholných představitelů tohoto východoasijského státu.

Knihu Ve službách diktátora vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení