Recenze: Knihy pro dospělé

Strhující manga s prvky hororu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Jediný večer stačil, abych přečetla nový komiks z produkce nakladatelství Crew. Ne proto, že by byl tak útlý (má více než 190 stran), ale proto, že děj je natolik strhující, takže jsem nemohla jít spát, dokud jsem se nedobrala do konce. Tento komiks se jmenuje Death Note: Zápisník smrti a jde o japonskou mangu, pod níž se podepsal Cugumi Óba (scénář) a Takeši Obata (kresba).



komiksPrvní, co mě na tomto komiksu zaujalo, je jeho forma. Když jej otevřete, přečtete si na první stránce: „!Stop! Toto je konec knihy.“ Musíte nalistovat na konec a teprve tam se můžete začíst do prvních bublin. Čtení vám bude zpočátku ztěžovat netradiční uspořádání textu a obrázků, které si uchovaly své původní místo na žádost svých tvůrců tak, jak vycházely v Japonsku. Nemusíte se ale bát, že byste se v příběhu ztráceli; za chvilku se budete dobře orientovat a budete si moci vychutnávat netradiční příběh o světě lidí a smrtonošů.

Oni smrtonoši jsou podivné bytosti, které nemají nic jiného na práci, než že hrají podivnou hru s lebkami mrtvých zvířat a zívají nudou. A aby si občas zpestřili svůj jednotvárný den, mrknou se do světa lidí a pár jich zbaví života pomocí speciálního zápisníčku, aby si tím prodloužili svůj nudný život. Ano, smrtonoši jsou něco jako pověstná smrtka. Jejich spojitost se smrtí je viditelná již na jejich zjevu – jsou to podivné kreatury, které by se určitě uplatnily v hororových filmech, ovšem kdyby nebyli neviditelní. Člověk je může spatřit jen tehdy, když se zmocní jejich zápisníku, a právě to se povede chlapci jménem Light Jagami.

V této chvíli se děj rozbíhá na plné obrátky. Sedmnáctiletý Light se rozhodne využít zápisník smrti pro vytvoření lepšího světa bez zločinu. Zapíše do něj jména známých padouchů, přičemž se řídí základními pravidly:

„Nepředstaví-li si pisatel při zápisu jména tvář dotyčné osoby, nebude zápisník fungovat. Tím je zajištěno, aby osoby stejného jména nepřišly k úhoně.
Napíše-li pisatel v průběhu čtyřiceti sekund po zápisu jména i příčinu smrti, dotyčná osoba zahyne příslušným způsobem.
V případě, že příčina smrti nebude upřesněna, zemře dotyčná osoba na selhání srdce.
Po upřesnění příčiny smrti je nutné zapsat jakékoliv další okolnosti úmrtí do šesti minut a čtyřiceti sekund.“
(Óba, Cugumi: Death Note: Zápisník smrti. Přel. A. Křivánková. Praha: Crew 2011, s. 13.)

Představa spravedlivého světa, v němž jsou ti zlí trestáni nejvyšším trestem, je sice krásná, jenomže až moc zavání utopií. Čtenář si zajisté pomyslí, že by si velice inteligentní Light mohl hned na začátku uvědomit, že ho zápisník zcela pohlcuje a že ho může přivést i na popraviště. Z chlapce se stává téměř přes noc šílenec, jenž touží po lepší společnosti, před kterou by on sám předstoupil jako bůh. Jeho představa sama sebe jakožto vládce nového řádu je natolik lákavá, že neváhá obětovat v případě nutnosti i vlastní rodinu. Tak se jeho jediným spojencem stává smrtonoš Rjúk, původní majitel zápisníku smrti, který však bere chlapcovo počínání jen jako zpestření dlouhé chvíle:

„Stanu se bohem nového světa!“
„Měl jsem pravdu. S lidma je sranda!“
(Óba, Cugumi: Death Note: Zápisník smrti. Op. cit., s. 49.)

Možná se bude někomu zdát právě postava tohoto smrtonoše poněkud nepřijatelná, nicméně právě Rjúk dodává celému ději zvláštní „příchuť“ nadpřirozena. A proč by ne, vždyť samotná smrt, tak často tabuizovaná, je obestřena velikým tajemstvím. Třeba se za ní skutečně skrývá banda smrtonošů, kteří si díky našemu skonu prodlužují vlastní život. A třeba se právě teď někde válí opuštěný zápisník smrtí, čekající na lidskou oběť, s níž by si nepěkně pohrál.

V komiksu je řešena hlavní otázka: co by obyčejný člověk udělal, kdyby měl moc nad lidskými životy? A pokud by se rozhodl zbavit svět zločinců, je vrahem, nebo naopak hrdinou, osvoboditelem? Přiznávám se, že sama nevím, co si o hlavním hrdinovi, Lightovi přezdívanému veřejností Kira, myslet. Je to pro mě prototyp spravedlivého, který se sice stal samozvaným soudcem, ale aspoň něco dobrého dělá pro společnost? A nebo je to zločinec, který by se měl co nejdříve zneškodnit? A je vhodné, aby se někdo řídil heslem „účel světí prostředky“?

Autorům se v komiksu podařilo skvěle zachytit jednu lidskou vlastnost. Totiž to, že veřejně prohlašujeme něco jiného, než co si myslíme doopravdy. Přestože by každý z nás odpověděl, že je Light neboli Kira šílenec, který musí být co nejdříve potrestán, v duchu by jej nejeden z nás pokládal za odvážného hrdinu, který konečně našel prostředek, jak naložit se všemi neřády světa. Vždyť zavraždit teroristu, vraha nebo únosce není žádný zločin. Nebo snad je?

A co byste udělali vy, kdyby se vám do rukou dostal zápisník smrti?

Komiks Death Note: Zápisník smrti je skvělým čtením pro každého, kdo má rád svérázný styl japonských mang. Připravte se na thrillerový příběh s prvky hororu, který nenechá nikoho klidným. A to i díky otevřenému konci, který ve vás vyvolá řadu otázek. Na některé snad odpoví připravované pokračování, které by mělo vyjít v říjnu tohoto roku.


Komiks Death Note: Zápisník smrti vydalo nakladatelství Crew

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení